Sesae: Pjongjangove zahteve so nerazumne

Mednarodna skupnost je nezadovoljna nad potekom šeststranskih pogajanjih o jedrskem programu Severne Koreje, ker jih Pjongjang s svojimi zahtevami blokira.

Objavljeno
11. februar 2007 10.27
Pogovori med obema Korejama, ZDA, Kitajsko, Japonsko in Rusijo o jedrskem programu
Peking - Pjongjang s svojimi nerazumnimi zahtevami glede energetske pomoči, ki jo želi v zameno za odpoved spornim jedrskim aktivnostim dobiti iz tujine, blokira dogovor na šeststranskih pogajanjih o njegovem jedrskem programu, je danes, na četrti dan pogovorov v Pekingu, povedal japonski pogajalec Keničiro Sasae.

Vodja ameriških pogajalcev Christopher Hill pa je medtem izrazil naveličanost s potekom pogajanj in ocenil, da jih je treba čim prej končati.

" Mislim, da je čas, da s tem zaključimo in odidemo," je dejal Hill in izrazil upanje, da se bodo s tem strinjale tudi ostale pogajalske strani. Hill sicer ni povedal, kaj ostaja najbolj sporna točka, je pa dejal, da gre za eno stvar in da gre v veliki meri za podrobnosti, ki bi jih morali kasneje rešiti strokovnjaki
.
Kljub temu se namerava vodja ameriških pogajalcev še danes znova sestati z glavnim severnokorejskim pogajalcem Kim Kye Gwanom. Ob tem je Pjongjang ponovno pozval, naj končno pristane na kitajski osnutek sporazuma, ki predvideva, da bi Severna Koreja v dveh mesecih zaprla svoje glavne jedrske objekte, med njimi v Yongbyonu, in se preusmerila k alternativnim virom energije.

Sasae pa je medtem povedal, da ostajajo razhajanja med Severno Korejo in ostalimi udeleženkami pogovorov (ZDA, Rusija, Kitajska, Japonska in Južna Koreja) glede tuje pomoči v energiji še velika. Kakšne natančno so glede tega zahteve Pjongjanga ni jasno, po poročanju japonske tiskovne agencije Kjodo pa naj bi šlo za dva milijona ton nafte in dva milijona kilovatov elektrike.