Šešlju še 18 mesecev zapora

Vodjo srbskih radikalcev so znova obsodili zaradi nespoštovanja sodišča.

Objavljeno
31. oktober 2011 09.19
Posodobljeno
31. oktober 2011 09.27
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Haag − Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je vodjo srbskih radikalcev Vojislava Šešlja spoznalo za krivega nespoštovanja sodišča in ga obsodilo na 18 mescev zapora, ker je v svoji knjigi in na spletu objavil informacije o 11 zaščitenih pričah.

To je sicer že drugič, da so prvaka Srbske radikalne stranke obsodili zaradi preziranja sodišča − prvič so mu dosodili 15 mesecev zapora. Že čez nekaj dni, natančneje četrtega novembra, pa se bo moral Šešelj izrečei novi obtožbi zaradi nespoštovanja sodišča, in sicer ker iz svoje spletne strani ni umaknil knjige, v kateri so navedene informacije o zaščitenih pričah.

Kot poroča sarajevski časnik Dnevni Avaz, je Šešelj na začetku današnje obravnave sicer dejal, da se ne namerava izreči niti »o lepem vremenu«, dokler mu ne bo sodišče znova omogočili privilegija komunikacije s pravnim svetovalcem. Sodišče je Šešlja pred časom namreč obvestilo, da bo komunikacija med njim in njegovo ekipo pravnih svetovalcev 30 dni pod nadzorom zaradi osnovanega suma, da je obtoženec komunikacijo uporabil za poskus zastraševanja prič.

Vodjo srbskih radikalcev obtožnica haaškega tožilstva med drugim bremeni vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti nad nesrbskim prebivalstvom na Hrvaškem, v BiH in v Vojvodini med letoma 1991 in 1993 s ciljem njihove trajne razselitve in priključitve območij novi srbski državi.