Šest kitajskih ladij priplulo v bližino spornega otočja

Poteza kitajskih oblasti je še povečala napetost v vodah okoli spornega arhipelaga v Vzhodnokitajskem morju.

Objavljeno
14. september 2012 16.36
CHINA-JAPAN/ISLANDS
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Tokio, Peking − V vode okoli spornega arhipelaga v Vzhodnokitajskem morju, ki si ga lastita tako Japonska kot Kitajska, je danes priplulo šest kitajskih ladij, kar je še povečalo napetost na območju. Ladje so po podatkih japonske obalne straže območje zapustile sedem ur pozneje.

Kot je sporočil Peking, so ladje na območje poslali z namenom »uveljavljanja zakonov« v okolici otokov, ki jih je pred kratkim kupila japonska vlada. Kitajsko zunanjo ministrstvo sporočilo, da je »namen uveljavljanja zakonov pokazati kitajsko oblast nad otoki in obvarovat njene pomorske interese«.

Tokio je potezo že označil za nezaslišano in na zagovor poklicali kitajskega veleposlanika. Kot je dejal, gre za vdor v njihove teritorialne vode. Pred tem je bila v Šanghaju napadena skupina japonskih državljanov, zato so japonske oblasti svoje državljane že pozvale k večji previdnosti.

Sporno otočje, ki ga Kitajska imenuje Diaoyu, Japonska pa Senkaku, je okoli 400 kilometrov oddaljeno od Nahe, prestolnice otoka Okinava, in 200 kilometrov od Tajvana. Otoke, ki so menda bogati z naravnimi viri, si poleg Pekinga in Tokia tako lasti tudi Tajvan.