Šest obsojenih zaradi goljufivih posvojitev

Vietnamsko sodišče je zaradi organiziranja več kot 300 goljufivih posvojitev na do štiri leta in pol obsodilo šest ljudi. Med obsojenimi sta dva vodilna "humanitarnih centrov."

Objavljeno
29. september 2009 12.49
Ker se ne morejo potolažiti zaradi izgube lastnih otrok, nekateri Šrilančani brez dovoljenja posvajajo osirotele otroke
An.B.
An.B.

Hanoi – Vietnamsko sodišče je zaradi organiziranja več kot 300 goljufivih posvojitev na do štiri leta in pol obsodilo šest ljudi. Med obsojenimi sta dva vodilna "humanitarnih centrov", ki so v zameno za hrano in prenočišče neporočene matere prepričevali, naj se odrečejo nepreskrbljenim otrokom.

 

Kot je povedal sodnik Dang Viet Hung so omenjeno šesterico obsodili zaradi zlorabe pooblastil in oblasti, še dodatnim desetim pa izrekli pogojne kazni zaradi birokratskega sodelovanja v 323 primerih goljufivih posvojitev. Večino otrok so menda posvojili v Združenih državah Amerike in Italiji.

 

Goljufivi posvojitelji so otroke jemali tudi najrevnejšim družinam iz celega Vietnama, je še dodal Hung. Ko so se matere enkrat odrekle otroku, so jih obsojeni s ponarejenimi dokumenti prijavili kot zapuščene sirote, kar po vietnamskih zakonih pomeni, da so primerni za posvojitev. Lokalni mediji poročajo, da so z vsako posvojitvijo zaslužili okoli 500 ameriških dolarjev.