Sestavljanje koalicije: Avstrijski povolilni poker

Predsednik Heinz Fischer navija za novo veliko koalicijo med socialdemokrati in ljudsko stranko.

Objavljeno
07. oktober 2013 20.15
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj
Zmagovalka nedavnih parlamentarnih volitev v Avstriji, socialdemokratska stranka, od ljudske stranke zahteva takojšnja pogajanja o veliki koaliciji, sicer se bo oblasti odrekla sama.

»Ljudska stranka, ali želiš z nami izkoristiti še zadnjo priložnost, ki jo imata stranki, ali ne? Sicer je bolje, da gremo socialdemokrati v opozicijo,« je v nedeljo v oddaji avstrijske državne televizije ORF povedal glavar Štajerske iz vrst socialdemokratov Franz Voves. »To je zadnja možnost za veliko koalicijo,« pa je v pogovoru za časopis Standard povedal glavar Gradiščanskega Hans Niessl, prav tako iz socialdemokratske stranke (SPÖ). »Potrebno je hitro sestaviti novo vlado, brez taktičnih igric in dvojnih pogajanj,« je nasprotni strani sporočil Niessl.

Socialdemokrati in ljudska stranka (ÖVP), ki sta si oblast delili že v dosedanji veliki koaliciji, sta na volitvah pred desetimi dnevi dobili dovolj glasov za oblikovanje nove velike koalicije, čeprav sta obe izgubili nekaj odstotkov podpore - SPÖ je zbrala 26,8 odstotka, ÖVP pa 24,0 odstotka glasov. Vodja socialdemokratov, sedanji kancler Werner Faymann, je bo izidu glasovanja napovedal takojšnja pogajanja z ljudsko stranko za oblikovanje nove koalicije, medtem ko se šef ljudske stranke Michael Spindelegger ni želel takoj izreči za novo sovladanje s socialdemokrati. Napovedal je pogovore z vsemi parlamentarnimi strankami.

Socialdemokrati so ob izidu volitev napovedali, da se s svobodnjaki (FPÖ), s 20,6 odstotka podpore tretjo najmočnejšo stranko, ne nameravajo pogajati o morebitnem sodelovanju v koaliciji, s čimer so si močno zožili manevrski prostor in omogočili izsiljevanje ljudski stranki. Nato se je v ponedeljek vodja poslanske skupine socialdemokratov Josef Cap vendarle sestal tudi s predsednikom svobodnjakov Hans-Christianom Strachejem, uradno le v sklopu pogovorov z vsemi parlamentarnimi strankami o sodelovanju poslanskih skupin v parlamentu. Nikakor nista govorila o možnosti oblikovanja koalicije ali manjšinske vlade, kot je bilo ugibati, je na vprašanje novinarjev povedal Cap.

Eva Glawischnig, predsednica Zelenih, ki so prejeli 12,4 odstotka glasov, pa je postavila pogoje, pod katerimi bi Zeleni vstopili v večstrankarsko koalicijo z ustavno večino 80 odstotkov, saj da država potrebuje korenite reforme. Takšno koalicijo so v največjih strankah zavrnili, Faymann je povedal, da trenutno ni na mizi nobenega ukrepa, ki bi potreboval takšno večino, Spindelegger pa se je na njeno izjavo odzval z besedami, da postavljanje pogojev preden se pogajanja sploh začnejo ni pravično.

Predsednik Avstrije Heinz Fischer je v petek napovedal, da bo ta teden mandat za sestavo nove vlade podelil vodji SPÖ Wernerju Faymannu. Fischer pričakuje, da bodo pogajanja končana hitro in da bo vlada sestavljena do začetka decembra. Nova velika koalicija med SPÖ in ÖVP je za predsednika najverjetnejša možnost. »Logično je, da bi delo nadaljevali najmočnejši stranki,« je povedal predsednik Fischer. Med Faymannom in Spindeleggerjem je dobro delovno vzhušje, zato bi kljub trdi volilni kampanji lahko dobro sodelovala, meni predsednik.

V socialdemokratski stranki pa so se medtem pojavili predlogi, da bi podporo novi koaliciji preverili z glasovanjem članov stranke. Strankin statut namreč omogoča, da v takšnih primerih izvedejo glasovanje, pri čemer se mora z odločitvijo strinjati 15 odstotkov članov. SPÖ ima 240.000 članov, torej bi jih moralo novo koalicijo podpreti 36.000. V mladinski frakciji stranke so takšno možnost podprli, vodja zvezne centrale stranke Norbert Darabos pa je predlog zavrnil kot nesmiseln in nepraktičen.