Šesterica je enotna: Iran mora izpolniti svoje obveznosti

Šesterica držav, ki se pogaja z Iranom o njegovem jedrskem programu, od Teherana na prihodnjem srečanju 1. oktobra v Ženevi pričakuje "resen odgovor", je v imenu šesterice dejal vodja britanske diplomacije David Miliband.

Objavljeno
24. september 2009 11.06
Ma.B./STA
Ma.B./STA
New York - Ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN so se namreč sestali zunanji ministri Velike Britanije, Francije, Kitajske, Nemčije, Rusije in ZDA. Srečanje prihodnji teden bo prvo srečanje šesterice z Iranom po imenovanju novega ameriškega predsednika. Vodja ameriške diplomacije Hillary Clinton poudarila, da je šesterica enotna v stališču, da mora Iran izpolniti svoje obveznosti, izrazila pa je tudi zaskrbljenost "zaradi možne vojaške dimenzije iranskega jedrskega programa".

Zahod namreč domneva, da skuša Iran pod krinko uporabe jedrske energije v miroljubne namene proizvesti jedrsko orožje. V Teheranu to zanikajo in napovedujejo, da se želijo oktobra v Ženevi pogovarjati predvsem o svojih predlogih za globalno jedrsko razorožitev.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, ki se v New Yorku udeležuje zasedanja Generalne skupščine ZN, je za ameriške medije dejal, da je Teheran pripravljen na sestanek svojih jedrskih strokovnjakov s strokovnjaki ZN, da bi razjasnili dvome o njegovem jedrskem programu. Na srečanju prihodnji teden bo Iran po njegovih besedah tudi predlagal, da bi obogateni uran za medicinske potrebe nabavil v ZDA.

Vendar se zdi, da mednarodna skupnost stopnjuje pritisk na Iran, saj je tudi ruski predsednik Dmitrij Medvedjev v sredo omenil možnost sankcij proti Iranu. Sprememba ruskega stališča naj bi bila posledica ameriške odločitve, da ZDA v Vzhodni Evropi ne bodo namestile protiraketnega ščita.

Ščit, ki je bil načrt prejšnje ameriške administracije, naj bi bil namenjen za odvračanje iranskih raket, ruska stran pa je vztrajala, da gre za dejanje, uperjeno proti Moskvi. V Washingtonu so prejšnji teden sporočili, da so se vzpostavitvi ščita v Vzhodni Evropi odpovedali.

V sredo sta se sicer sestala Medvedjev in Obama, ruski predsednik pa je po srečanju dejal, da sta se strinjala, da je treba Iranu pomagati, da se bo odločil pravilno.