Sever Evrope zajel snežni vihar

Snežni vihar, ki je ponoči zajel nordijske države, je ohromil cestni promet ter povzročil velike težave letalskim in železniškim prevoznikom na Danskem ter na jugu Švedske in Norveške.

Objavljeno
22. februar 2007 13.26
Koebenhavn - Snežni vihar, ki je ponoči zajel nordijske države, je ohromil cestni promet ter povzročil velike težave letalskim in železniškim prevoznikom na Danskem ter na jugu Švedske in Norveške. Danske oblasti so državljane pozvale, naj raje ostanejo doma, podobna opozorila pa so izdale tudi švedske oblasti za jug države.

Obilne snežne padavine so povzročile zastoje v prometu, mnogo avtomobilov je obtičalo v snežnih zametih, ponekod pa je sneg prekinil tudi oskrbo z električno energijo. Na Danskem in Norveškem je mnogo avtomobilov obtičalo v snegu za več ur, tako da so oblasti potnikom morale dostaviti hrano, na Švedskem pa so ponoči zabeležili 180 prometnih nesreč, na srečo brez smrtnih žrtev.

Skandinavska letalska družba SAS pa je zaradi zametov morala odpovedati najmanj 73 letov z letališča v Koebenhavnu, hkrati pa je opozorila potnike, naj se pripravijo na zamude letov. Prav tako je sneg močno oviral železniški promet. Sneženje naj bi sicer proti večeru ponehalo.