Severna Irska na poti obnove regionalnih oblasti

Premiera Velike Britanije in Irske sta skladno z velikonočnim sporazumom razpustila severnoirsko skupščino in potrdila sodelovanje sprtih strani v novi vladi.

Objavljeno
30. januar 2007 23.15
Tony Blair in Bertie Ahern
London - London je danes uradno razpustil severnoirsko skupščino, skupaj z Dublinom pa potrdil, da bodo v skladu z roki za obnovo severnoirskih oblasti nove volitve v skupščino 7. marca. To sta po pogovorih v Londonu sporočila britanski in irski premier, Tony Blair in Bertie Ahern. "Volitve bodo verjetno najpomembnejša odločitev", ki jo bodo morali sprejeti prebivalci Severne Irske, sta poudarila premiera v skupni izjavi.

Premiera, ki sta s tem potrdila v velikonočnem sporazumu predviden potek obnove severnoirskih oblasti, sta poudarila, da je napočil čas, da bodo na Severnem Irskem imeli lastne oblasti. "Po letih zamrznitve imajo prebivalci Severne Irske pravico do obnove razpuščene vlade in do tega, da bodo njihovi izvoljeni predstavniki dejavno in odprto delali zanje v novi skupščini," sta dejala.

Blair in Ahern sta izpostavila, da pomenita nedeljska odločitev glavne severnoirske katoliške stranke in političnega krila Irske republikanske armade (IRA) Sinn Fein, da podpre severnoirsko policijo (PSNI), in današnje poročilo Neodvisne opazovalne komisije dodatno zagotovilo, da je na Severnem Irskem prišlo do napredka.

V skupni izjavi sta zapisala, da bo do prenosa oblasti prišlo, če bo Sinn Fein do 26. marca izkazal dejansko podporo vladavini prava in policiji ter če se bo glavna severnoirska protestantska stranka, Demokratična unionistična stranka (DUP), dejansko zavezala delitvi oblasti s Sinn Feinom. Ahern je ob tem dejal, da je Blair po pogovorih z vodjo DUP Ianom Paisleyjem prepričan, da je DUP pripravljena sodelovati v severnoirskih oblasteh.

Odločitev Sinn Feina, ki je na nedeljski konvenciji prvič v svoji zgodovini podprla severnoirsko policijo, je bil ključen premik, ki je privedel do tega, da je DUP pristal na vrnitev v severnoirsko vlado, ki je zamrznjena od oktobra 2002. DUP je namreč doslej vztrajal, da obnove severnoirskih oblasti ne bo, dokler ne bo dejanskega sodelovanja katoličanov s severnoirsko policijo.

Doslej so katoličani severnoirsko policijo videli kot bolj naklonjeno protestantom, pa tudi Sinn Fein je podpiral politiko, da se ne poroča policiji o kriminalnih dejanjih, v katere so bili vpleteni člani IRA. Na konvenciji stranke pa so delegati podprli priporočilo, da vendarle začnejo sodelovati s policijo, ki je bila vzpostavljena že na podlagi velikonočnega sporazuma iz leta 1998.

Premik je omogočilo tudi današnje poročilo Neodvisne opazovalne komisije o razoroževanju IRA, ki nadzora uresničevanje zavezo IRA iz julija 2005 o odpovedi nasilja v politične namene. V poročilu je komisija ugotovila, da se je IRA v zadnjem času dejansko odpovedala nasilju. Njeni člani od septembra do novembra lani niso bili vpleteni v noben napad ali streljanje, voditelji IRA pa so dosegli znaten uspeh pri odvračanju članov od sodelovanja v kriminalnih dejavnostih.

V skladu z odločitvijo Londona in Dublina bodo torej volitve nove skupščine potekale 7. marca. Teden dni kasneje bodo volili še 12-člansko regionalno vlado. Ta pa bo morala biti oblikovana do 26. marca, sicer bo dan kasneje London razpustil tudi novo skupščino, kar bo konec severnoirskih oblasti.