Severna Koreja izstrelila pet raket

Severna Koreja je s svoje vzhodne obale izstrelila pet raket kratkega dosega. Pjongjang je poleg tega ob obali prepovedal plovbo, kar je po mnenju analitikov zadosten dokaz, da načrtuje še več testnih izstrelitev.

Objavljeno
12. oktober 2009 16.25
Ma. J.
Ma. J.
Seul/Pjongjang - Severna Koreja je danes s svoje vzhodne obale izstrelila pet raket kratkega dosega, in sicer dve zjutraj, tri pa popoldne po lokalnem času. Šlo je za rakete tipa KN-02 z dosegom do 120 kilometrov. Pjongjang je poleg tega do 20. oktobra tako ob svoji vzhodni kot ob zahodni obali prepovedal plovbo, kar je po mnenju analitikov zadosten dokaz, da načrtuje še več testnih izstrelitev.

Le malo pred tem je Južna Koreja svoji severni sosedi predlagala dvostransko delovno srečanje, na katerem bi se pogovarjali o tem, kako preprečiti poplavljanje reke Imjin. Seul je poleg tega predlagal ločeno srečanje z voditelji Rdečega križa, s katerimi bi razpravljali o možnosti, da bi se znova srečale družine, ki jih je med letoma 1950 in 1953 ločila korejska vojna. Ta se je sicer končala s prenehanjem sovražnosti in ne z mirovno pogodbo, ker dejansko pomni, da sta državi še vedno v vojni.

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, ki se danes mudi v Belfastu na Severnem Irskem, je dejala, da se bodo ameriška prizadevanja po nadaljevanju pogovorov s Severno Korejo o opustitvi njihovega jedrskega programa nadaljevala kljub novim izstrelitvam.

Do nove testne izstrelitve je sicer prišlo le nekaj dni potem, ko je Pjongjang izrazil pripravljenost, da obnovi multilateralna pogajanja o svojem jedrskem programu. Severna Koreja je pred tem z izpustitvijo južnokorejskih in ameriških državljanov ponudila roko tako Seulu kot Washingtonu.