Severna Koreja obžaluje izpust vode

Severna Koreja je izrazila obžalovanje zaradi nedavnega izpusta vode iz jezu Hvangang, zaradi česar je v Južni Koreji umrlo šest ljudi. Ali bo Seul opravičilo sprejel še ni znano.

Objavljeno
14. oktober 2009 12.00
severna koreja obletnica revolucija parada
Ma. J.
Ma. J.
Seul/Pjongjang - Severna Koreja je danes izrazila obžalovanje zaradi nedavnega izpusta vode iz jezu Hvangang, zaradi česar je v Južni Koreji umrlo šest ljudi. Tiskovna predstavnica južnokorejskega ministrstva za združitev ni mogla potrditi, ali bo Seul opravičilo sprejel.

Nenapovedan izpust vode iz jezu Hvangang je prejšnji mesec močno povečal gladino mejne reke Imjin, saj se je sprostilo okoli 40 milijonov kubičnih metrov vode. Narasla reka je odnesla šest Južnokorejcev, ki so taborili oziroma ribarili ob reki. Južna Koreja je nemudoma zahtevala opravičilo in pojasnila, Pjongjang pa je takrat dejal le, da je bil izpust vode »nujen« in da bo v prihodnje Seul pred podobnimi dogodki opozoril.

Na današnjih pogovorih v severnokorejskem obmejnem mestu Kaesong pa je Pjongjang izrazil obžalovanje in dodal, da je moral vodo izpustiti, da bi se izognil večji katastrofi. Koreji sta se sicer sestali, da bi razpravljali o tem, kako bi v bodoče preprečili tovrstne dogodke.