Severna Koreja odstopila od šeststranskih pogajanj

Severna Koreja bo odstopila od šeststranskih pogajanj o njenem jedrskem programu, dokler ne bo dobila 25 milijonov dolarjev, ki so bili zamrznjeni v banki v Macau.

Objavljeno
20. marec 2007 14.14
Kim Džoong Il ob enoti 821 severnokorejske vojske
Peking - Severna Koreja ne želi več sodelovati na šeststranskih pogajanjih o njenem jedrskem programu, dokler ne bo dobila 25 milijonov dolarjev, ki so bili zamrznjeni v Banci Delta Asia (BDA) v Macau, je danes v Pekingu povedal glavni japonski pogajalec Keničiro Sase. Dejal je tudi, da "danes ni bilo nobenega napredka", čeprav so pred tem iz Pekinga prihajali pozitivni signali, saj naj bi bilo omenjeno vprašanje rešeno že prvi dan pogajanj v ponedeljek.

Kot je povedal glavni ameriški pogajalec in pomočnik ameriške državne sekretarke Christopher Hill, so ZDA pristale, da se omenjenih 25 milijonov dolarjev iz banke BDA nakaže na Kitajsko banko v Pekingu. Zdaj naj bi se bilo potrebno dogovoriti samo še o tehničnih podrobnostih tega finančnega transferja, toda Severna Koreja se je očitno odločila, da bo počakala, dokler to ne bo izvedeno.

Pogajalci bi se sicer danes morali osredotočiti na podrobnosti glede postopnega zaprtja severnokorejskega jedrskega reaktorja v Yongbyonu, vendar pa je gostiteljica pogajanj, Kitajska, že napovedala, da so pogovori za danes končani. Ni sicer jasno, ali se bodo pogovori nadaljevali v sredo.

Na vidiku novi zapleti


Sicer pa bi lahko prišlo do novega zapleta - severnokorejski pogajalec Kim Kye Kwan je namreč v ponedeljek napovedal, da bo Pjongjang reaktor v Yongbyonu ustavil v 60 dneh po odmrznitvi sredstev iz banke v Macau. Po dogovoru iz 13. februarja pa bi moral Pjongjang to storiti v 60 dneh od tega dogovora, torej do 14. aprila.

Severna Koreja bi sicer po zaprtju reaktorja v Yongbyonu v zameno morala dobiti gospodarsko in varnostno pomoč. Kim Kye Kwan je po poročanju južnokorejske tiskovne agencije Yonhap pred tem danes potrdil, da bo njegova država izpolnila pričakovanja in zaprla reaktor, v katerem pridobiva plutonij.

Obenem je Kim napovedal, da namerava Severna Koreja po rešitvi jedrskega spora obnoviti svoje članstvo v Mednarodni agenciji za jedrsko energijo (IAEA), iz katere je izstopila junija 1994. Vendar pa načrti o vrnitvi v IAEA ne pomenijo, da je Pjongjang pripravljen ponovno pristopiti k Sporazumu o neširjenju jedrskega orožja (NPT), od katerega je odstopil leta 2002.