Severna Koreja potrdila dogovor

Uradni Pjongjang je potrdil, da je bil na šeststranskih pogajanjih v Pekingu dosežen dogovor, da bo Severna Koreja v 60 dneh zaprla svoj glavni jedrski reaktor in se sčasoma odpovedala svojemu jedrskemu programu.

Objavljeno
13. februar 2007 19.40
Vodja ameriške delegacije Christopher Hill
Peking - Uradni Pjongjang je danes potrdil, da je bil na šeststranskih pogajanjih v Pekingu dosežen dogovor, da bo Severna Koreja v 60 dneh zaprla svoj glavni jedrski reaktor in se sčasoma odpovedala svojemu jedrskemu programu.

Kitajska je potrdila, da bo Severna Koreja v zameno dobila milijon ton nafte, ZDA pa bodo Severno Korejo tudi črtale s seznama terorističnih držav. Severna Koreja naj bi najprej dobila 50.000 ton kurilnega olja, sčasoma pa tudi še preostalih drugih 950.000 ton.

Nadaljevanje pogovorov 19. marca

Po napovedih kitajske strani naj bi se nov krog šeststranskih pogovorov, na katerem poleg obeh Korej sodelujejo Rusija, ZDA, Kitajska in Japonska, začel 19. marca. "Pogovori se bodo nadaljevali 19. marca," je po koncu šestega dne maratonskih pogovorov dejal vodja kitajske delegacije Wu Dawei.

Wu je na zaključnem zasedanju še dejal, da je končni cilj, da se Severna Koreja odpove svojemu jedrskemu programu in da dogovor predvideva tudi vrnitev mednarodnih inšpektorjev v Severno Korejo. Vlade so v prestolnicah vseh šestih držav ponoči soglašale z osnutkom dogovora.

Ta med drugim tudi predvideva, da naj bi v mesecu dni sestavili pet delovnih skupin, v okviru katerih bo potekala razprava o nadaljnjih korakih za razgradnjo jedrskega programa, gospodarski pomoči, normalizaciji odnosov ter mirovni pogodbi za korejski polotok. ZDA in Severna Koreja pa naj bi na dvostranskih pogajanjih razrešili nerešena vprašanja in na koncu vzpostavili diplomatske odnose.

Severnokorejska pogajanja so se začela leta 2003. Po enoletnem premoru so se ponovno začela decembra lani v Pekingu, vendar so se končala brez napredka. Na njihovo obnovitev je Pjongjang pristal 31. oktobra lani, po obsodbah mednarodne skupnosti in uvedbi sankcij ZN zaradi njegovega oktobrskega jedrskega poskusa.

V okviru pogajanj se je Severna Koreja leta 2005 sicer zavezala odpovedi jedrskemu programu v zameno za pomoč in varnostna zagotovila. V letošnjem letu sta se sredi januarja v Berlinu najprej sestala predstavnika ZDA in Severne Koreje, 13. februarja pa so pogajalci dosegli načelni dogovor o prvih korakih za razorožitev Severne Koreje.

Pozitivni odzivi po svetu

Vodja ameriške delegacije na šeststranskih pogajanjih o severnokorejskem jedrskem programu Christopher Hill je danes v Pekingu izjavil, da je Washington zadovoljen z dogovorom, ki je bil v torek po lokalnem času dosežen v Pekingu, hkrati pa posvaril, da je to šele začetek procesa.

"Očitno nas čaka dolga pot, vendar smo zelo zadovoljni z dogovorom. Gre za zelo ustrezen korak naprej," je dejal Hill in tudi napovedal, da bodo ZDA v 30 dneh razrešile vprašanje finančnih sankcij glede banke Banco Delta Asia v Macau, kjer ima Severna Koreja odprte svoje račune, in ki so jo ZDA septembra 2005 uvrstile na črno listo.

Iz Bele hiše so medtem dogovor označili kot "zelo pomemben prvi korak proti denuklearizaciji Severne Koreje", vendar bo še vedno potrebno veliko dela. Kot je poudaril predstavnik Bele hiše Tony Snow, so ugodnosti, ki naj bi jih v okviru dogovora dobila Severna Koreja "pogojne". "Če ne bodo spoštovali določil dogovora, ne bodo prejeli ugodnosti, ki jih želijo," je poudaril Snow po sklenitvi dogovora.

Tiskovna predstavnica britanskega zunanjega ministrstva je medtem povedala, da Velika Britanija pozdravlja "pozitiven rezultat" šeststranskih pogajanj. Na dogovor se je pozitivno odzvala tudi Francija, ki pa je hkrati opozorila, da dogovora še niso izpeljali.

Na dogovor se je odzvala tudi EU. Trenutno predsedujoča EU, Nemčija, je Severno Korejo pozvala, naj dogovor brezpogojno izvrši. " Pričakujemo, da bo Severna Koreja sklenjen dogovor izvršila ," je poudaril nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier.

Državni svetnik kitajske vlade Tang Jiaxuan pa je dogovor v Pekingu pozdravil kot "pomemben preboj". Vodja južnokorejske delegacije in svetovalec južnokorejskega zunanjega ministra Chung Yung Woo je ocenil, da je dogovor "nov mejnik v korejskem polotoku brez jedrskega orožja". Vodja ruske delegacije Aleksander Losjukov je po dejal, da je še prezgodaj govoriti o ukinitvi sankcij Združenih narodov proti Severni Koreji.

Japonska je ponovno poudarila, da Severni Koreji ne bo pomagala, dokler ne bo dosežen premik glede vprašanja ugrabljenih japonskih državljanov. "Gre za korak naprej, a mi potrebujemo napredek tudi glede vprašanja ugrabitev," je dejal premier Šinzo Abe. "Vse države razen Severne Koreje razumejo, da Japonska ne more pomagati, če ne bo prišlo do napredka pri reševanju vprašanja ugrabitev," je dejal Abe in hkrati dejal, da je Japonska pripravljena pomagati posredno, na primer s pomočjo logističnih raziskav o energetski pomoči.