Severna Koreja pripravljena izpolniti dogovor

Dogovor zahteva, da Severna Koreja v 60 dneh zapre svoj glavni jedrski reaktor v Yongbyonu, se sčasoma odpove celotnemu jedrskemu programu in dovoli vrnitev mednarodnih inšpektorjev.

Objavljeno
15. februar 2007 20.00
Severna Koreja grozi, da bo dokazala svojo jedrsko moč
Tokio/Seul - Severna Koreja je po besedah glavnega pogajalca Kim Kye Gwana pripravljena izpolniti ta teden sprejeti dogovor o severnokorejskem jedrskem programu. Severnokorejski mediji so sicer v torek poročali, da sporazum zahteva le začasno ukinitev jedrskega programa, s čimer so pod vprašaj postavili zavezanost Severne Koreje glede izpolnitve dogovora.

V zameno kurilno olje in črtanje z ameriškega seznama terorističnih držav

Pogovori so bili uspešni in sedaj smo pripravljeni izpolniti naše obveznosti, je dejal Kim. Dogovor zahteva, da Severna Koreja v 60 dneh zapre svoj glavni jedrski reaktor v Yongbyonu, se sčasoma odpove celotnemu jedrskemu programu in dovoli vrnitev mednarodnih inšpektorjev. V zameno naj bi dobila najprej 50.000 ton kurilnega olja, po dokončni ukinitvi jedrskega programa pa še preostalih 950.000 ton. Hkrati naj bi jo ZDA črtale s seznama terorističnih držav.

Nov krog šeststranskih pogajanj 19. marca

Vsi udeleženci šeststranskih pogajanj, pri katerih poleg Severne Koreje sodelujejo še Južna Koreja, Kitajska, Japonska, Rusija in ZDA, so izrazili zadovoljstvo, hkrati pa opozorili, da je to šele začetek procesa denuklearizacije Severne Koreje.

Nov krog šeststranskih pogajanj naj bi se po besedah namestnika ruskega zunanjega ministra Aleksandra Losjukova začel 19. marca, do takrat pa naj bi se oblikovale tudi delovne skupine za rešitev severnokorejskega jedrskega vprašanja.

Nadaljevanje medkorejskega dialoga 27. februarja

Severna in Južna Koreja sta se danes v severnokorejskem obmejnem mestu Kaesong dogovorili, da se bodo pogovori o severnokorejskem jedrskem programu med državama na ministrski ravni nadaljevali 27. februarja. Državi sta se za obnovitev pogovorov dogovorili po torkovem preboju na šeststranskih pogajanjih v Pekingu.

Iz Seula so sporočili, da bi lahko srečanje na ministrski ravni pomenilo obnovo južnokorejske pomoči za severno sosedo v obliki dobav riža in gnojil v vrednosti več milijonov dolarjev.

Koreji tehnično še v vojni

Na današnjih pogovorih v Kaesongu pa so se predstavniki obeh držav dogovorili, da bo medkorejsko srečanje na ministrski ravni potekalo od 27. februarja do 2. marca v severnokorejski prestolnici Pjongjang.

Pogovori med obema Korejama so bili prekinjeni julija lani, ko je Severna Koreja izvedla poskusne izstrelitve raket, Južna Koreja pa je v odzivu nanje odpovedala dvostranske pogovore. Oktobra je Severna Koreja izvedla tudi svoj prvi jedrski poskus. Severna in Južna Koreja sta tehnično še vedno v vojni, saj po koncu korejske vojne med letoma 1950 in 1953 državi še nista podpisali mirovne pogodbe.