Severna Koreja pripravljena na vrnitev za pogajalsko mizo

Pjongjang je šeststranske pogovore, na katerih sodelujejo obe Koreji, Kitajska, Japonska, Rusija in ZDA, protestno zapustil, ker so Združeni narodi obsodili njegov test rakete dolgega dosega, ki ga je izvedel 5. aprila.

Objavljeno
06. oktober 2009 09.56
Ba.P./STA
Ba.P./STA
Pjongjang - Severna Koreja je pripravljena na vrnitev k šeststranskim pogajanjem o svojem jedrskem programu, a le pod pogojem, da s ciljem izboljšati odnose pogovore najprej začne z ZDA, je voditelj Severne Koreje Kim Jong Il dejal kitajskemu premieru Wen Jiabau. Istočasno pa je južnokorejski vir sporočil, da je Severna Koreja v zadnji fazi obnovitve delovanja jedrskega obrata v Yongbyonu, ki ga je pred tem v skladu z dogovorom, doseženim na šeststranskih pogajanjih zaprla.

Država je nato maja izvedla svoj drugi jedrski poskus, po katerem so ZN proti režimu v Pjongjangu uvedli še strožje sankcije, ki jih je podprla tudi njegova najtesnejša zaveznica Kitajska. Vodilno vlogo pri prizadevanjih za uvedbo sankcij pa so odigrale prav ZDA.

Severna Koreja si že dlje časa prizadeva za dvostranske pogovore z ZDA, s pomočjo katerih bi našli izhod iz slepe ulice, v katerih so se znašla šeststranska pogajanja. "Sovražni odnosi med Severno Korejo in ZDA bi se morali prek dvostranskih pogovorov spremeniti v mirne vezi," je v ponedeljek dejal Kim in ponovil, da prizadevanja njegove države za jedrsko razorožitev Korejskega polotoka ostajajo nespremenjena.