Severna Koreja v zadnji fazi bogatenja urana

Severna Koreja je oznanila, da je vstopila v zadnjo fazo bogatenja urana v svojem jedrskem programu. Mnogi oznanilo vidijo kot "diplomatsko izsiljevanje", saj so ob oznanilu izrazili tudi pripravljenost na nadaljevanje pogajanj.

Objavljeno
04. september 2009 17.45
Da. O.
Da. O.
Pjongjang - Severna Koreja je oznanila, da je vstopila v zadnjo fazo bogatenja urana, kar pomeni, da je država na pragu izdelave atomskega orožja. Severna Koreja je razvoj jedrskega programa še pospešila, potem ko je Organizacija združenih narodov (OZN) v mesecu maju še dodatno zaostrili sankcije proti tej socialistični državi.


Severna Koreja je v preteklih dveh tednih sicer naredila kar nekaj "prijateljskih gest“, saj so izpustili ujeta ameriška novinarja, prav tako pa so poglobili stike s svojo južno sosedo.


Po pisanju Telgrapha, oznanilo mnogi vidijo kot podaljšek diplomatskega delovanja, saj so sankcije OZN Severno Korejo skoraj pripeljale do bankrota. Nadaljevanje jedrskega programa naj bi tako skušali izkoristiti kot sredstvo prisile za umik sankcij.


Neimenovani ameriški diplomat meni, da je izjavo Severne Koreje potrebno razumeti v kontekstu pripravljenosti za ponovni pričetek pogajanj o umiku sankcij in ukinitvi jedrskega programa. V uvodu so namreč Severnokorejci zapisali: "Pripravljeni smo tako na dialog kot na sankcije. Če nekatere članice varnostnega sveta ZN menijo, da so sankcije bolj primerne kot dialog, bomo nadaljevali z jedrskim programom, dokler ne spremenijo svojega mnenja.“


Prebivalci Južne Koreje na ulicah protestirajo proti potezam severne sosede, saj zažigajo fotografije Kim Jong-Lija in vzklikajo gesla proti jedrskem programu.