Severna Koreja: več deset tisoč ljudi na zadnji poti »ljubljenega vodje«

Na ulicah Pjongjanga so se zbrali številni, da so pokojnega Kim Džong Ila pospremili na zadnjo pot.

Objavljeno
28. december 2011 08.09
Posodobljeno
28. december 2011 08.50
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Pjongjang - V Severni Koreji so se začele dvodnevne pogrebne slovesnosti za pokojnim voditeljem Kim Džong Ilom, ki je v 69. letu starosti umrl 17. decembra.

Posnetki državne televizije so prikazali več deset tisoč zbranih - Guardian je poročal o 200.000 - na zasneženih ulicah severnokorejske prestolnice. Vozilo s krsto Kim Džong Ila, ki se je počasi pomikalo skozi Pjongjang, je spremljal najmlajši sin pokojnega voditelja in njegov naslednik Kim Džong Un. Za njim je korakal njegov stric Čang Song Taek, ki bo po pisanju BBC igral ključno vlogo pri predaji oblasti na mladega Kima. V sprevodu je bil tudi poveljnik severnokorejske vojske Ri Jong Ho.

»Sneg, ki pada, me je spomnil na generalov trud. Zato sem se zjokala,« je za severnokorejsko državno televizijo povedala vojakinja Seo Džu Rim. Eden od vojakov, prav tako v solzah, je dejal: »Snega pada brez konca, kakor naše solze. Kako nebo ne bi jokalo, ko pa smo izgubili velikega generala.«

Državna televizija, ki je pogrebno slovesnost ves čas prenašala v živo, je po končanem sprevodu predvajala dokumentarni film o življenju Kim Džong Ila.

Državno žalovanje se bo zaključilo v četrtek s spominsko slovesnostjo. Uradne delegacije iz tujine se pogrebnih slovesnosti ne udeležujejo, saj je Pjongjang že ob smrti sporočil, da jih ne bodo gostili.