Severna Koreja zatrjuje, da lahko njene rakete dosežejo ZDA

Južna Koreja je pred tem z ZDA dosegla dogovor o povečanju dosega svojega raketnega sistema.

Objavljeno
09. oktober 2012 10.24
NKOREA-SKOREA-MILITARY-MISSILE-US-FILES
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Pjongjang/Seul - Severna Koreja je danes, dva dni potem, ko je Južna Koreja dosegla dogovor z ZDA o povečanju dosega svojega raketnega sistema, s katerim zdaj lahko doseže celotno Severno Korejo, sporočila, da lahko njene rakete dosežejo kopno ZDA.

»Ne skrivamo dejstva, da lahko naše revolucionarne sile, vključno s strateškimi raketnimi silami, dosežejo ne samo Japonsko in Guam, pač pa tudi kopno ZDA,« je po pisanju Slovenske tiskovne agencije dejal tiskovni predstavnik severnokorejske komisije za narodno obrambo.

Severna Koreja razvija raketni sistem dolgega dosega, z zmožnostjo zadeti kopno ZDA, a sta bila dva nedavna preizkusa tovrstnih raket neuspešna. Severnokorejski jedrski program že dolga leta povzroča skrbi ZDA in sosedam Severne Koreje, ki se bojijo, da Pjongjang razvija rakete z jedrskimi konicami, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Južnokorejski analitiki so po pisanju STA današnje trditve Severne Koreje že označili kot vojaško bahanje in izpostavili, da ni dokazov, da bi Severna Koreja po neuspelem raketnem poskusu aprila letos posedovala delujočo medcelinsko balistično raketo (ICBM).

Za Severno Korejo se ve, da razvija ICBM, gre za raketo z imenom taepodong-2, a je doslej še ni uspešno preizkusila. Pjongjang je aprila letos neuspešno izstrelil nosilno raketo, ki naj bi v vesolje ponesla satelit. ZDA in Združeni narodi so takrat zatrjevali, da gre za krinko, s katero naj bi Pjongjang preizkusil tristopenjsko različico rakete taepodong-2.