Severna Koreja ZDA poziva k pogovorom

Severna Koreja je sporočila, da je čas, da se ZDA odločijo, ali bodo z njo začele dvostranska pogajanja ali ne. Pjongjang ta pogajanja zahteva kot predpogoj za obnovitev šeststranskih pogajanj o njegovem jedrskem programu.

Objavljeno
02. november 2009 13.26
Ma.J./STA
Ma.J./STA
Pjongjang - Severna Koreja je danes sporočila, da je čas, da se ZDA odločijo, ali bodo z njo začele dvostranska pogajanja ali ne. Pjongjang ta pogajanja zahteva kot predpogoj za obnovitev šeststranskih pogajanj o njegovem jedrskem programu.

"Ker smo dali jasno vedeti, da smo v večstranskih pogajanjih pripravljeni sodelovati glede na to, kakšni bodo rezultati pogovorov z ZDA, je čas, da ZDA o tem sprejmejo odločitev," je za severnokorejsko tiskovno agencijo KCNA povedal predstavnik severnokorejskega zunanjega ministrstva.

Severna Koreja je v začetku oktobra izrazila pripravljenost, da pod določenimi pogoji obnovi pogajanja o jedrski razorožitvi, na katerih od leta 2003 sodelujejo obe Koreji, Japonska, Kitajska, Rusija in ZDA. Kot pogoj za obnovitev teh šeststranskih pogajanj je Pjongjang postavil dvostranske pogovore z ZDA.

Washington je nakazal pripravljenost za sodelovanje na tovrstnih pogovorih, pri čemer pa je njegov edini cilj Severno Korejo prepričati, naj se znova udeleži šeststranskih pogajanj.

V ZDA se je minuli mesec na izjemno redkem obisku mudil visoki severnokorejski predstavnik Ri Gun, ki se je 24. oktobra sešel z posebnim ameriškim odposlancem, pristojnim za severnokorejski jedrski progam, Sung Kimom.

State Departement je konec minulega meseca sporočil, da še ni sprejel odločitve glede povabila Pjongjanga, naj Severno Korejo obišče ameriški odposlanec Stephen Bosworth. Po poročanju južnokorejskih medijev pa naj bi Bosworth Pjongjang obiskal novembra.