Severni Korejci jezni na Japonce

Pogajanja med Japonsko in Severno Korejo o normalizaciji odnosov, ki so tokrat potekala v Vietnamu, so se končala že po 45 minutah. Pogajalci se niso dotaknili severnokorejskega jedrskega vprašanja.

Objavljeno
08. marec 2007 12.28
Modeli severnokorejskih Scud-B raket
Hanoi - Pogovori med Japonsko in Severno Korejo o normalizaciji odnosov so se danes končali po samo 45 minutah, delegaciji pa sta se dogovorili le, da se bosta znova sestali, je sporočila japonska delegacija.

Japonski in severnokorejski pogajalci se niso dotaknili vprašanja severnokorejskega jedrskega vprašanja, raketnega programa in drugih vprašanj, ki povzročajo zaskrbljenost mednarodne skupnosti. Sicer so znova predstavili svoje poglede na odprta vprašanja, stališč pa niso zbližali.

Pogajalci niso dosegli nobenega dogovora glede ključnih vprašanj, ki zavirajo navezavo diplomatskih odnosov, nadaljevanje pogovorov v Hanoiju pa ni predvideno. Datum prihodnjega srečanja še ni znan.

Severni Korejci jezni na Japonce

Prvi dan pogovorov v sredo se je prav tako končal po zelo kratkem času. Severnokorejski pogajalci so se namreč zelo jezno odzvali na vztrajanje Japoncev, da je pogoj za izboljšanje odnosov rešitev vprašanja ugrabljenih japonskih državljanov.

Japonci so za poplačilo vojne odškodnine

Japonski pogajalec Koiči Haraguči je danes na poti na severnokorejsko veleposlaništvo, kjer so potekala pogajanja, dejal, da bo Japonska kljub sredinemu odzivu severnokorejske strani vztrajala pri rešitvi omenjenega vprašanja. V zameno se je Japonska pripravljena pogovarjati o vojni odškodnini, je dodal.

Srečanje Japonske in Severne Koreje v Hanoiju je bilo predvideno v februarskem dogovoru na šeststranskih pogajanjih v Pekingu, kjer je Pjongjang pristal, da bo ustavil svoj jedrski reaktor v zameno za pomoč v nafti.

Pogajalci se niso rokovali, pogajanja pa so potekala v prazni sobi z le nekaj stoli in mizo. V povsem drugačnem ozračju so pred dnevi potekali pogovori med Severno Korejo in ZDA v New Yorku, ki so se končali z optimističnim sporočilom.