Severnokorejci množično proslavljajo voditeljev rojstni dan

V Severni Koreji množično slavijo 65. rojstni dan severnokorejskega voditelja Kim Džong Ila. Pjongjang je sicer sporočil, da bo ohranil svojo vojaško mobilizacijsko držo nasproti ZDA.

Objavljeno
16. februar 2007 13.00
Seul - V Severni Koreji danes množično slavijo 65. rojstni dan severnokorejskega voditelja Kim Džong Ila. Pjongjang je sicer danes sporočil, da bo navkljub ta teden sklenjenemu dogovoru glede njegovega spornega jedrskega programa ohranil svojo vojaško mobilizacijsko držo nasproti ZDA, je zapisano v pismu, ki so ga v četrtek, na predvečer Kimovega rojstnega dne, sprejeli predstavniki vojske, Komunistične partije in vlade.

Na nobenem od današnjih slavij sicer niso omenili v torek doseženega dogovora o severnokorejskem jedrskem programu. Televizije so med drugim prikazovale več tisoč parov, kako plešejo na glavnem trgu v prestolnici. Južnokorejski časnik Chosun Ilbo pa je poročal, da naj bi Severni Korejci, ki jih že od 90-ih let minulega stoletja pesti akutno pomanjkanje hrane, dobili dodatno mesečno zalogo živil.

Kot so poročali državni mediji, je v pismu, ki so ga sprejeli v četrtek, tudi zapisano, da bodo partija, vlada, vojska in narod sledili Kimu pri izgradnji "mogočne socialistične države".

Južna Koreja je pripravljena prevzeti plačilo celotne pomoči

Južnokorejski predsednik Roh Moon Hyun pa je v četrtek na srečanju z južnokorejskimi izseljenci v Rimu opozoril na pomen pomoči Severni Koreji in sporočil, da je Južna Koreja, če bo potrebno, pripravljena prevzeti plačilo celotne pomoči, ki je bo Severna Koreja deležna v zameno za odpoved spornim jedrskim dejavnostim.

V dogovoru, ki so ga sklenili v torek na šeststranskih pogajanjih v Pekingu, so se namreč Kitajska, Južna Koreja, Rusija in ZDA sicer strinjale, da si bodo razdelile stroške pomoči za obubožano Severno Korejo, Japonska pa je to zavrnila, dokler ne bo razrešeno vprašanje ugrabitve njenih državljanov.

Roh je še dejal, da bo pomoč Severni Koreji dolgoročno prinesla takšne koristi, kot jih je ameriški Marshallov načrt za Evropo po drugi svetovni vojni. "Če nam bo uspelo obnoviti severnokorejsko gospodarstvo, bo to tako velik dosežek, kot je bil Marshallov načrt," je dejal Roh.