Severnokorejska skupščina na drugi letošnji seji

Opazovalci so pričakovali, da bodo delegati sprejeli gospodarske reforme.

Objavljeno
25. september 2012 13.41
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Pjongjang - Severnokorejska skupščina se je danes sestala na seji, ki jo je vodil voditelj Kim Džong Un. Opazovalci so pričakovali, da bodo delegati sprejeli omejene gospodarske reforme, ki jih v zadnjem času precej očitno spodbuja mladi voditelj.

Severna Koreja ima eno najstrožje nadzorovanih gospodarstev in sodi med najrevnejše države na svetu, kar je posledica slabega upravljanja in izolacije pa tudi mednarodnih sankcij, ki so bile proti njej uvedene zaradi jedrskega programa.

Severnokorejski parlament se sestaja redko, običajno enkrat letno, letos pa se je sestal že drugič. Prva seja je bila aprila, piše Slovenska tiskovna agencija.

Opazovalci in južnokorejski mediji so ugibali, da bo parlament sprejel tržne reforme, s katerimi se spogleduje mladi Kim, odkar je prevzel oblast po smrti očeta Kim Jong Ila decembra lani.

Toda severnokorejska tiskovna agencija KCNA je v novici o seji omenila zgolj poročilo o šolstvu in manjše menjave v stalnemu komiteju skupščine. Po poročanju KCNA so delegati potrdili zakon o podaljšanju obveznega šolanja z 11 na 12 let.

Kim Džong Un je, odkar je prevzel oblast, v več javnih izjavah omenil potrebo po izboljšanju življenjskega standarda prebivalcev, oblasti pa so uvedle spodbude za delavce in kmete za povečanje produktivnosti.

Južnokorejski mediji so med možnimi spremembami po pisanju STA omenjali, da bi oblasti kmetijskim skupnostim pobrale le 70 odstotkov pridelka, kmetje pa bi ostalo lahko obdržali ali prodali.