"Shod disidentov" nasprotuje politiki Putina

Okoli 2000 privržencev ruske opozicije pod vodstvom nekdanjega šahovskega velemojstra Garija Kasparova se je zbralo v središču Moskve na "shodu disidentov" v znak nasprotovanja politiki ruskega predsednika Vladimirja Putina

Objavljeno
16. december 2006 17.24
Moskva - Okoli 2000 privržencev ruske opozicije pod vodstvom nekdanjega šahovskega velemojstra Garija Kasparova se je zbralo v središču Moskve na "shodu disidentov" v znak nasprotovanja politiki ruskega predsednika Vladimirja Putina. "Nočemo policijske države," je pred zbrano množico poudaril Kasparov, sklicujoč se na dejstvo, da je policistov in vojakov, ki so jih ruske oblasti ob tej priložnosti namestile v ruski prestolnici, močno preseglo število protestnikov.

Med protestniki je bil nekdanji ruski premier Mihail Kasjanov, ki je nasprotnike režima predsednika Putina pozval k enotnosti. "Prihodnje leto bo usodno za našo državo ," je dejal. Konec leta 2007 so v Rusiji namreč napovedane parlamentarne, marca 2008 pa še predsedniške volitve.

V Moskvi izredne razmere

"Putin mora proč," so vzklikali protestniki, ki ruskemu predsedniku očitajo, da pod pretvezo boja proti terorizmu korak za korakom omejuje državljanske pravice. Nekateri so nosili fotografije ruske novinarke Ane Politkovske, ki je bila oktobra letos umorjena v še vedno nepojasnjenih okoliščinah.

Protestniki so se zbrali na Trgu zmage, na tisoče policistov pa jim je zaprlo dostop do Rdečega trga. "Državna oblast se nas boji, saj smo se danes končno združili," je množici pojasnil Kasparov. V središču Moskve so danes sicer vladale izredne razmere; poleg nepreglednega števila policistov in vojakov so bila vidna še oklepna vozila, vodni topovi, sledni psi, območje pa je redno preletaval policijski helikopter.

Po koncu sicer mirnega shoda je prišlo do manjših incidentov s policijo, zaradi katerih so ruske varnostne sile aretirale okoli 40 protestnikov in enega od organizatorjev protesta.