Silvio Berlusconi je odstopil

Italijanski premier je izpolnil svojo obljubo.

Objavljeno
12. november 2011 20.48
Posodobljeno
12. november 2011 20.48
P. J./STA
P. J./STA

RIM – Silvio Berlusconi je danes v skladu z napovedmi odstopil s položaja italijanskega premierja, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Obljubil je, da bo odstopil takoj, ko bo parlament potrdil varčevalne ukrepe. Parlament je danes podprl varčevalne ukrepe za spodbujanje gospodarske rasti, ki jih je Italija obljubila EU.

Berlusconi, pojdi domov!

Berlusconijev odstop je pospremilo na tisoče ljudi, ki so se zbrali na ulicah v središču Rima. »Odstopi, odstopi! Berlusconi, pojdi domov! Klovn!« so vzklikali zbrani protestniki. Berlusconi je ob vzklikih navdušene množice dejal, da so ga ti prizori globoko zagrenili. Med protestiranjem pred vladno palačo, kjer se je Berlusconi svojim ministrom zahvalil za njihovo delo in sodelovanje, so se zbrali tudi njegovi podporniki. Prepevali so italijansko himno in vzklikali, da je predsednik samo eden.

Vitez je bil v politiki (pre)dolgih 17 let

Silvio Berlusconi je preživel 51 glasovanj o zaupnici, korupcijske škandale in žgečkljive afere. Privrženci in Evropa pa so mu obrnili hrbet ob pritiskih na močno zadolženo Italijo. Berlusconi je bil vse od vstopa v politiko s prvo zmago na volitvah leta 1994 eden najbolj priljubljenih politikov in vzor »malih ljudi«. Ti so v njem videli človeka, ki se je povzpel s trdim delom in z iznajdljivostjo. Italijani so dolgo po tihem prikimavali energiji in »poskočnosti« danes 75-letnega Berlusconija, ki se je podil za mladimi ženskami in s številnimi žgečkljivimi škandali skrbel za muzanje tudi na mednarodni sceni. A ko je v Italiji brezposelnost postajala vse hujša in ko zadolžena Italija postaja vse težji evropski bolnik, se je začel krepiti tudi mednarodni pritisk nanj, da je morda čas za odhod.