Simbol spora na Cipru pada

Ciprski Grki so začeli v Nikoziji v noči na danes podirati zid ob meji, ki deli še zadnjo razdeljeno prestolnico na svetu na grški in turški del. Ciprski zunanji minister je ob tem pozval k umiku turške vojske s severa otoka.

Objavljeno
09. marec 2007 14.48
Barikade v ulici Ledra so bile prvič postavljene leta 1963
Nikozija - Ciprski Grki so začeli v Nikoziji v noči na danes podirati zid ob meji, ki deli še zadnjo razdeljeno prestolnico na svetu na grški in turški del. Na kraju, kjer je stal zid, bodo odprli mejni prehod. Podiranje zidu ni bilo napovedano, zato je bilo za prebivalce Nikozije precejšnje presenečenje.

Nakupovalno ulico Ledra znotraj beneških zidov, ki obdajajo staro mestno jedro Nikozije, so v četrtek zaprli, nato pa so začeli delavci v zavetju noči rušiti simbol več desetletij trajajočega konflikta na otoku.

Presenetljivi ukrep sledi odločitvi turške strani, ki je januarja letos podrla bližnji nadhod, jedro spora v pogajanjih s ciprskimi Grki o odprtju mejnega prehoda. Gradnja nadhoda konec leta 2005 je razburila grško stran in zavrla prizadevanja za odprtje ulice Ledra.

"To je znak dobre volje na naši strani, da pozitivno prispevamo k odprtju ulice Ledra," je za državno televizijo dogajanje komentiral tiskovni predstavnik ciprske vlade Kristodolos Pašiardis. "Sedaj je pomembno, da se Ledra odpre, da vzpostavimo komunikacijo in da mesto zaživi," je menila prva županja Nikozije Eleni Mavru.

ZN pozdravili rušenje zidu


Združeni narodi so rušenje zidu danes že pozdravili. Kot je povedal tiskovni predstavnik mirovnih sil ZN na Cipru (UNFICYP) Brian Kelly, "so zelo srečni, ko vidijo, da zid izginja". Kot so sicer sporočili iz ZN, rušenje zidu še ne pomeni, da bo na tem mestu tudi odprt mejni prehod, saj je treba pred tem rešiti še vrsto varnostnih vprašanj.

Ciper je razdeljen že vse od leta 1974, ko so ciprski Turki v odgovor na iz Aten vodeni državni udar ciprskih Grkov v Nikoziji zasedli severno tretjino otoka. Poskus ZN za ponovno združitev otoka leta 2004 je propadel, potem ko so ciprski Grki na referendumu glasovali proti njemu, medtem ko ga je turška stran z veliko večino podprla.

Barikade v ulici Ledra so bile prvič postavljene leta 1963, ko se je v Nikoziji razplamtelo nasilje med grškimi in turškimi pripadniki, sedaj pa se bo tu odprl že šesti mejni prehod po aprilu 2003, ko so ciprski Turki odpravili vse omejitve za ciprske Grke in dovolili do takrat nepredstavljivo prehajanje razdelitvene črte.

Ciprski zunanji minister zahteva umik turške vojske


Ciprski zunanji minister Giorgos Lilikas je po podrtju zidu v ulici Ledra v starem mestnem jedru Nikozije, simbolu delitve otoka na turški in grški del, ponovno zahteval umik turških vojakov s severa otoka. "Sedaj je najpomembneje, da se turška vojska umakne z območja mejnega prehoda," je danes ob robu vrha EU v Bruslju dejal Lilikas. Vodstvo ciprskih Turkov je rušenje betonskega zidu v samem srcu prestolnice medtem z veseljem pozdravilo.

Kot je danes v Bruslju poudaril Lilikas, prisotnost turških vojakov prebivalce Cipra nenehno spominja na turško okupacijo severnega dela otoka, zato je nujno, da vojaki Ciper končno zapustijo. Lilikas naj bi še danes z visokim predstavnikom unije za skupno zunanjo in varnostno politiko Javierjem Solano govoril o položaju na Cipru. Slednji je že pozdravil najnovejši razvoj dogodkov, ki bo po njegovem prispeval k odpravi napetosti na otoku.

"Gre za pozitiven razvoj dogodkov," je rušenje zidu, s katerim je grška stran nenapovedano začela v četrtek pozno zvečer, danes ocenil premier mednarodno nepriznane Turške republike Severni Ciper Ferdi Sabit Soyer. Kot je dodal, bo njegova administracija kmalu začela s pripravami na odprtje mejnega prehoda na območju, kjer je stal zid. Rušenje zidu je kot "pozitivno" ocenil tudi tesni sodelavec voditelja ciprskih Turkov Mehmet Ali Talat.

Rehn zadovoljen s podrtjem zidu v Nikoziji

Evropski komisar za širitev Olli Rehn je pozdravil odločitev grške skupnosti na Cipru za podrtje zidu v ulici Ledra v starem mestnem jedru Nikozije, simbolu delitve otoka na turški in grški del. Sprte strani na otoku je ob tem pozval, naj izkoristijo ta trenutek "zagona, ki sta ga ustvarila ta pogumna odločitev (ciprskih Grkov) in predhodna odstranitev nadhoda s strani ciprskih Turkov," za dokončno odprtje mejnega prehoda v tem delu mesta, so sporočili iz Evropske komisije.

"Dolgo pričakovano odprtje mejnega prehoda bi bil velik simboličen korak naprej v zbliževanju obeh skupnosti v Nikoziji," je pojasnil Rehn. Po njegovih ocenah bi prav tako vzpodbudil "potrebna prizadevanja" za dokončno rešitev vprašanja razdeljenega Cipra pod okriljem Združenih narodov. Rehn je pri tem potrdil, da je Evropska komisija namenila več kot 100 tisoč evrov za financiranje vseh potrebnih del na mejnem prehodu, da se bodo ta lahko nemudoma začela.