Simović zanikal sodelovanje v atentatu na Đinđića

Pripadnik zdaj že razbite najmočnejše srbske kriminalne združbe Aleksandar Simović je pred posebnim sodiščem za organizirani kriminal zanikal navedbe obtožnice, da je sodeloval v atentatu na srbskega premiera Zorana Đinđića.

Objavljeno
14. december 2006 16.49
Zoran Đinđić
Beograd - Pripadnik zdaj že razbite najmočnejše srbske kriminalne združbe Aleksandar Simović je pred posebnim sodiščem za organizirani kriminal zanikal navedbe obtožnice, da je sodeloval v atentatu na srbskega premiera Zorana Đinđića 12. marca 2003, poročajo srbski mediji. Simoviča je beograjska policija aretirala 25. novembra, od skupno enajstih obtožencev za Đinđićev umor pa jih je na begu še pet, vključno z Aleksandrovim bratom Milošem Simovićem.

Zorana Đinđića so umorili 12. marca 2003 pred sedežem vlade, njegovim morilcem pa so začeli soditi decembra istega leta. Za zdaj je na zatožni klopi šest ljudi s seznama obtožnice, vključno s prvoobotoženim Miloradom Ulemekom Legijo, ki naj bi organiziral atentat, in Zvezdanom Jovanovićem, ki naj bi ustrelil srbskega premiera. Aleksandra Simovića, ki so mu enako kot drugim obtožencem na begu sodili v odsotnosti, obtožnica v postopku o zadevi Đinđić bremeni, da je bil v sobi poslopja, odkoder je drugoobtoženi Jovanović ustrelil premiera.

Simović je danes zanikal kakršnokoli vpletenost v umor Đinđića in zatrdil, da ga trije zaščitene priče bremenijo samo zato, da bi se izognile odgovornosti. Simović je enako kot večina drugih pripadnikov kriminalne združbe zemunski klan v več sodnih postopkih. Obtožen je tudi za zločinsko združevanje, sodelovanje pri 14 umorih, treh ugrabitvah ter drugih hudih kaznivih dejanjih.

V ponedeljek je bil na zatožni klopi v postopku proti zemunskemu klanu in takrat je povedal, da se bo branil z molčanjem. Zatrdil je še, da je bolan, po podrobnem zdravniškem pregledu pa je sodišče sporočilo, da ni ovir za njegovo navzočnost v omenjenih postopkih. Policija je po aretaciji Simoviča proti njemu podala kazensko ovadbo, v kateri ga bremeni sodelovanja v nedavnem umoru zaščitene priče Zorana Vukojevića, ki je bil prvotno na seznamu obtožencev za atentat na Đinđiča. Kot so poročali srbski mediji, je bila "likvidacija" Vuka opozorilo ostalim zaščitenim pričam, saj so ga umorili "na zverinski način, kakršen še ni zabeležen v Srbiji".

Po aretaciji 30-letnega Simovića se je število obtožencev, za katerimi so oblasti v Srbiji razpisale tiralice zaradi umora Đinđića, skrčilo na pet. Ko so decembra leta 2003 začeli soditi morilcem srbskega premiera, je bil na begu celo prvoobtoženi Milorad Ulemek Legija, ki pa se je prostovoljno predal maja 2004. Število obtoženih se je pozneje zmanjšalo, saj je tožilstvo trem podelilo status zaščitene priče.