Sinn Fein priznal severnoirsko policijo

Glavna severnoirska katoliška stranka Sinn Fein je prvič v svoji zgodovini priznala severnoirsko policijo, s tem pa odprla pot za morebitno obnovo severnoirskih oblasti.

Objavljeno
28. januar 2007 21.08
Vodja stranke Sinn Fein Gerry Adams je delegate pozval k podpori in priznanju severnoirske policije
Dublin/London - Glavna severnoirska katoliška stranka Sinn Fein je danes prvič v svoji zgodovini priznala severnoirsko policijo, s tem pa odprla pot za morebitno obnovo severnoirskih oblasti. Stranka, ki je politično krilo Irske republikanske armade (IRA), je na izredni konvenciji v Dublinu tako opustila več desetletno sovražno politiko do severnoirske policije.

Po večurni razpravi je od kakih 2500 delegatov glasovalo kakih tisoč z volilno pravico, za predlog pa se je opredelila velika večina. Glasovali so z dvigom rok, tako da natančna številka ni znana.
Konvencijo je stranka sklicala zato, ker lahko le to telo stranke sprejema odločitve o spremembi politike. Sinn Fein je namreč svojim privržencem doslej nalagal, da ne poročajo policiji o kriminalnih dejanjih, v katera so vpleteni člani IRA, saj je imela policijo za bolj naklonjeno protestantom. V skladu z velikonočnim sporazumom iz leta 1998 so sicer večinoma protestantsko policijo leta 2000 začeli preoblikovati v policijo z več katoličani, ki jih je sedaj kakih 20 odstotkov.

Adams: Zgodovinska odločitev

Podpora je bila sicer pričakovana, saj je že ob odprtju konvencije vodja stranke Gerry Adams delegate pozval k podpori in priznanju severnoirske policije (PSNI). "Odločitev, ki smo jo sprejeli, je resnično zgodovinska," pa je dejal Adams po glasovanju. "Danes sta ustvarili možnost za spremembo politične pokrajine na tem otoku za vedno," je še dodal.

Sedaj je pozornost usmerjena na glavno severnoirsko protestantsko stranko, Demokratično unionistično stranko (DUP) Iana Paisleyja, ki mora pristati na sodelovanje v severnoirski vladi s Sinn Fein najkasneje do 26. marca, v nasprotnem primeru pa bosta London in Dublin severnoirske oblasti dokončno odpravila. Paisley sicer vztraja, da obnove severnoirskih oblasti ne bo, dokler ne bodo dobili dokazov o resničnem sodelovanju s policijo na območju, ki je pod nadzorom Sinn Feina.

V skladu z roki za obnovo severnoirskih oblasti bosta sicer Dublin in London v torek uradno razpustila severnoirsko skupščino, tako da bodo nove volitve severnoirske skupščine 7. marca. Teden kasneje pa bodo volili še 12-člansko regionalno vlado. Če DUP do 26. marca ne bo pristal na sodelovanje s Sinn Fein v vladi, pa bodo razpustili tudi novoizvoljeno skupščino.

Blair: Prihodnji tedni pomembni za Severno Irsko

Britanski premier Tony Blair je ocenil, da bodo prihodnji tedni za prihodnost Severne Irske tako pomembni, kot je bil velikonočni mirovni sporazum leta 1998.

"Ugotovili bomo, ali imamo osnovo za prihodnost Severne Irske, v kateri si bodo prvič na trdnih temeljih oblast delili unionisti in republikanci in ko bodo vsi na Severnem Irskem podpirali policijo in sodstvo," je dejal Blair za britansko medijsko mrežo BBC.