Sirija: 18 mesecev nasilja, 30.000 ubitih in več tisoč zaprtih

Medtem ko število ubitih iz dneva v dan raste, iz Damaska poročajo o najhujšem nasilju doslej.

Objavljeno
26. september 2012 18.36
SYRIA-CONFLICT-BOMB
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si

Damask - Vse od začetka vstaje proti režimu predsednika Bašarja al Asada sredi marca lani je bilo v Siriji ubitih več kot 30.000 ljudi, je danes sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Po njihovih podatkih je bilo v zadnjih 18 mesecih ubitih najmanj 21.534 civilistov - observatorij med njih prišteva tudi civiliste, ki so se pridružili uporu -, 7.322 vojakov in 1.168 dezerterjev.

Predstavnik nevladne organizacije Rami Abdel Rahman je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da v črno statistiko ni vključenih več sto neidentificiranih trupel, ki so jih v zadnjih treh mesecih našli po državi, in več tisoč ubitih pripadnikom milice šabiha. Prav tako ne vedo, koliko ljudi je zaprtih. »Več kot 30.000 ubitih v zadnjih 18 mesecih pomeni, da je vsak dan umrlo več kot 100 ljudi, kljub temu pa mednarodna skupnost in arabske države še naprej govorijo le, da je treba 'nekaj' narediti,« je povedal Rahman.

Dvojna eksplozija na sedežu poveljstva sirske vojske

Tuje agencije poročajo, da sta v Damasku na sedežu sirske vojske danes zjutraj ob 7. uri po krajevnem času odjeknili dve močni eksploziji. Sledili so jima siloviti spopadi med uporniki in pripadniki varnostnih sil.

Odgovornost za eksploziji je prevzela uporniška Sirska svobodna vojska, ki je sporočila, da je v napadu umrlo več pripadnikov režimskih sil.

Sirska vojska, ki je za napad obtožila »teroristične skupine«, je te navedbe zanikala. »Vsi poveljniki in drugi vidnejši pripadniki vojske so na varnem, nihče od njih ni bil ranjen,« so poročali sirski državni mediji. Tudi minister za informiranje Omran al Zohbi je zatrdil, da sta eksploziji povzročili le gmotno škodo. »Varnostne sile že preganjajo oborožene teroriste z območja /.../ vse je normalno. Da, zgodil se je napad na pomembno zgradbo, a jim ni uspelo doseči zadanega cilja,« je še pojasnil.

Rami Abdel Rahman je sporočil, da je bil Damask danes priča najhujšim spopadom od začetka ljudske vstaje marca lani. Vse ceste, ki vodijo v center prestolnice, so bile zaprte. Eksplozija je izdolbla dva metra globok krater, okoliške stavbe pa so ostale brez okenskih stekel, piše AFP.

Ostrostrelec ubil novinarja

Iranska Press TV je medtem sporočila, da je ostrostrelec ubil njihovega dopisnika, 33-letnega Majo Naserja, in ranil vodjo urada Press TV in iranske televizijske mreže Al Alam v Damasku, Huseina Mortado, ko sta prišla na kraj eksplozije. Mortada je bil ranjen, ko ga je v hrbet ustrelil ostrostrelec, sta sporočila medija.

Press TV in Al-Alam financira iranska vlada, ki sicer trdno podpira sirski režim predsednika Bašarja al Asada.