Sirija na pragu vojne

Predsednik Bašar al Asad stopnjuje nasilje nad protestniki in medtem izgublja še zadnje zaveznike.

Objavljeno
16. november 2011 19.44
Posodobljeno
16. november 2011 19.49
Boštjan Videmšek, zunanja politika
Boštjan Videmšek, zunanja politika

Odpovedala sta se mu Arabska liga in Turčija, oddaljuje se tudi Rusija, protestniki pa so začeli izvajati velike vojaške operacije. Sirski režim je stisnjen v kot.

V noči s torka na sredo so pripadniki Svobodne sirske vojske, ki jo sestavljajo nekdanji vojaki režimskih oboroženih sil, ki so stopili na stran ljudstva, izvedli koordiniran napad na sedež razvpite obveščevalne službe sirskega vojaškega letalstva, ki leži v bližini v zadnjih mesecih sorazmerno mirnega Damaska. Tarča uspešnega napada uporniških enot, te menda štejejo že 15.000 mož, ni bila izbrana naključno, saj so pripadniki letalske obveščevalne službe med protesti aretirali in mučili več sto ljudi. Poslopje obveščevalne službe je bilo v napadu uničeno.

Iz več sirskih mest prihajajo novice o stopnjevanju režimskih napadov na protestnike. Zadnjih štirinajst dni je bilo najbolj krvavih od začetka protestov sem. Marsikje po državi potekajo spopadi med različnimi milicami. Marsikdaj je zato težko reči, kdo je žrtev in kdo krvnik. Na ulicah je vse več oboroženih civilistov, v državo pa čez prepustne iraške in libanonske meje prihaja veliko orožja. Vrstijo se tudi napadi – predvsem iz zasede – na konvoje sirskih vojakov, med katerimi je ogromno novincev, ki jih je predsednik Bašir al Asad poslal v obračun s sodržavljani naravnost iz vojašnic. Sirija se pospešeno približuje trenutku, ko mirna rešitev iz krize nikakor ne bo več mogoča.

Medtem je pritisk na sirski režim dosegel vrh. Na srečanju Arabske lige v Rabatu je organizacija, v kateri imajo največji vpliv Saudijci, Katarci in Egipčani, potrdila izključitev Sirije in napovedala še ostrejše sankcije. Podobno napoveduje tudi EU, ki je danes objavila seznam 18 pripadnikov sirske vojske in obveščevalnih služb, ki so si med zatiranjem protestov najbolj umazali roke. Tudi iz Rusije, tradicionalne zaveznice sirskega alavitskega režima, prihaja vse več znamenj, da se Asadovemu režimu približuje neizogibni konec.

Potrpljenja je očitno zmanjkalo tudi Turkom, ki so že uvedli gospodarske sankcije in napovedali ustavitev dobave električne energije Siriji. »Sirski režim se ni držal obljub in obveznosti, ki jih je sprejel 2. novembra z mirovnim sporazumom. Za to bo moral plačati visoko ceno,« je s srečanja Arabske lige zažugal turški zunanji minister.