Sirija: opozicija poziva k zaščiti civilistov

Sirski narodni svet je Združene narode, Organizacijo islamskega sodelovanja in Arabsko ligo pozval, naj ukrepajo.

Objavljeno
07. november 2011 12.10
Posodobljeno
07. november 2011 12.22
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Damask − Sirska opozicija je danes pozvala k mednarodni zaščiti civilistov v mestu Homs na zahodu Sirije, ki ga oblegajo sile, zveste predsedniku Bašarju al Asadu, ter velja za prizorišču krvavih spopadov med vojaki in domnevnimi dezerterji.

Sirski narodni svet, ki je mesto Homs razglasil za območje humanitarne krize, je Združene narode, Organizacijo islamskega sodelovanja in Arabsko ligo pozval, naj ukrepajo in ustavijo pokol, za katerega je odgovoren režim. Od mednarodne skupnosti je zahteval, da v mesto nemudoma pošlje »arabske in mednarodne opazovalce, ki bodo nadzirali razmere in preprečili, da bo režim še naprej nadaljeval z brutalnim pokolom«.

Sirski narodni svet, ki združuje glavne opozicijske valove, je poleg tega še pozval k evakuaciji civilistov iz območij, ki so podvržena bombardiranju in uničevanju, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po njegovih podatkih je režim ponoči namreč sprožil velik napad na mesto. Vojska, ki si prizadeva, da bi zadušila protirežimsko vstajo, ki je izbruhnila sredi marca, menda s topništvom, raketami in letali napada civilne soseske. »Režim si že peti zaporedni dan z brutalno uporabo sile prizadeva, da bi zlomil voljo prebivalcev mesta in omajal trdne ljudi, ki so si drznili zavrniti avtoriteto režima ter vztrajajo pri svoji legitimni pravici do svobode in dostojanstva,« so sporočili.

Arabska liga je za soboto sklicala izredno zasedanje zaradi spodletelega poskusa, da bi v Siriji uveljavili njen mirovni načrt, ki ga je Asadova vlada sicer podpisala na začetku meseca.