Sirija podprla enotnost Palestincev

Sirski predsednik al Asad je na srečanju s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom v Damasku izrazil podporo enotnosti med Palestinci.

Objavljeno
20. januar 2007 19.10
Damask - Sirija je danes na srečanju med sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom in palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom v Damasku potrdila svojo podporo enotnosti med Palestinci. Kot je novinarjem v Damasku povedal tiskovni predstavnik palestinskega predsednika, sta se Abas in al Asad v "prijateljskem in zelo odkritem" pogovoru osredotočila na položaj na palestinskih ozemljih in regiji na splošno.

Pri tem je sirski predsednik zagotovil palestinskemu gostu, da je "vdan palestinski narodni enotnosti in pripravljen podpreti vse, kar bi lahko okrepilo to enotnost".

To je prvo srečanje Abasa in al Asada od leta 2005, do obiska v Damasku pa prihaja v času, ko se palestinski predsednik, ki vodi opozicijsko gibanje Fatah, sooča z večkrat tudi nasilnimi pritiski s strani vladajočega palestinskega gibanja Hamas. Fatah in Hamas že več mesecev poskušata oblikovati vlado narodne enotnosti, s katero bi se Palestinci lahko znebili bojkota s strani Evropske unije in ZDA ter enotno nastopili v pogajanjih z Izraelom.

Abas, ki je na obisk v Sirijo prispel danes, naj bi se po nekaterih napovedih srečal tudi z vodjo Hamasa v izgnanstvu, Haledom Mašalom, s katerim se bo pogovarjal o končanju medpalestinskega nasilja in oblikovanju vlade narodne enotnosti.

Damask za izkoreninjenje "terorizma" v Iraku

Sirski predsednik je na večdnemnem obisku v Damasku gostil tudi iraškega predsednika Džalala Talabanija. Ob koncu obiska je danes izrazil pripravljenost na sodelovanje z iraškimi oblastmi ter zatrdil, da bo "naredil vse, kar je mogoče, za izkoreninjenje terorizma" v Iraku. V skupni izjavi sta voditelja držav, ki sta šele pred dvema mesecema obnovili diplomatske odnose, tudi obsodila "vse oblike terorizma, ki mučijo iraški narod ter njihove institucije, infrastrukturo in varnostne službe".

Iraški predsednik Talabani je na obisk v sosednjo Sirijo prispel v nedeljo. To je prvi obisk iraškega predsednika po letu 1980, ko sta Irak in Sirija prekinila diplomatske odnose. Ponovno sta jih vzpostavila šele novembra lani.

Talabani in al Asad sta se pogovarjala predvsem o položaju v Iraku in v regiji. Po poročanju sirske tiskovne agencije SANA je šlo za "odkrite in pozitivne" pogovore, med katerimi je sirski predsednik izrazil "podporo trenutnemu političnemu procesu v Iraku in prizadevanjem iraške vlade za dosego sprave in stabilnosti v državi".

ZDA obtožujejo sirske oblasti, da aktivno podporijo upor proti iraškim vladnim in ameriškim silam v Iraku, s tem ko tujim borcem omogoča prehod v Irak, kar pa uradni Damask odločno zanika