Sirija v vse večji osami

Iz Sirije poročajo o najbolj krvavem dnevu v zadnjih osmih mesecih − umrlo je že več kot 70 ljudi.

Objavljeno
15. november 2011 10.06
Posodobljeno
15. november 2011 10.21
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si

Damask − Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu opozarja, da se nasilje v Siriji nadaljuje. V zadnjih 24 urah je tako umrlo več kot 70 ljudi, s čimer je ponedeljek po pisanju Al Džazire postal najbolj krvavi dan od začetka protestov proti režimu predsednika Bašarja al Asada, ki so izbruhnili pred osmimi meseci.

Po trditvah sirskega observatorija so pripadniki sirskih varnostnih sil ustrelili 27 civilistov. V spopadih med vojsko in nasprotniki režima Bašarja al Asada je bilo domnevno ubitih tudi 34 vojakov in 12 dezerterjev. Največ krvi je bilo prelite na jugu države v mestu Dera, štirje civilisti pa so bili včeraj ubiti v mestu Homs.

Privrženci režima pa so se ostro odzvali tudi na vse večjo osamitev države. Okoli sto prorežimskih protestnikov, oboroženih z noži in palicami, je tako potem, ko je jordanski kralj Abdulah II. kot prvi arabski voditelj Asada jasno in glasno pozval k odstopu, napadlo jordansko veleposlaništvo.

Sirija v vse večji osami

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je od sirskega predsednika Bašarja al Asada danes sicer zahteval, da »preneha z ubijanjem svojih ljudi«. Ban je dejal, da mora Asad spoštovati sporazum, ki ga je sklenil z Arabsko ligo. Od arabskih držav je zahteval, da pokažejo svoj vodstvene sposobnosti in kar najhitreje rešijo nastalo krizo, ki je po njegovih besedah »vir velikih skrbi ne le za regijo ampak za vso mednarodno skupnost, za demokracijo in človeštvo«.

Turčija pa je danes sporočila, da je ustavila skupni projekt iskanje nafte s Sirijo. Ob tem je zagrozila, da bo sosedi ustavila tudi dovajanje energije, ki jo izvaža že od leta 2006.

Sirska opozicija zavrnila možnost pogajanj z režimom

O novem valu nasilja poročajo na dan, ko se na obisku v Moskvi mudijo predstavniki sirske opozicije, ki jih je tja povabil ruski zunanji minister Sergej Lavrov, čigar država sicer ni podprla zaostritve sankcij zoper režim v Damasku, hkrati pa je bila kritična tudi do Arabske lige, ki je pred dnevi Sirijo suspendirala s svojih srečanj.

»Krizo želimo premostiti,« je pred pogovori v Moskvi dejal Burhan Galiun, eden od predstavnikov sirske opozicije. »In to želimo doseči brez vojaškega posredovanja od zunaj.« A sirska opozicija je kljub tem besedam po srečanju z ruskim zunanjim ministrom zavrnila možnost pogovorov z režimom.

Na začetku septembra je ruski zunanji minister Lavrov po pogovorih s francoskim zunanjim ministrom Alainom Juppejem sicer dejal, da zavrnitev sirske opozicije pomeni, da išče mednarodno podporo, kakršno so dobili libijski uporniki. Ob tem je posvaril, da bo tovrstna podpora lahko pripeljala do novega prelivanja krvi.