Sirija: včeraj konec nasilja, danes začetek novega

Sirski aktivisti poročajo, da so tanki obstreljevali mesto Homs. Ubitih je menda 20 ljudi, več deset je priprtih.

Objavljeno
03. november 2011 15.16
Posodobljeno
03. november 2011 16.38
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Damask - Tanki so danes znova vdrli v tretje največje sirsko mesto Homs, poročajo sirski aktivisti. Tiskovna agencija AFP je poročala o najmanj 20 ubitih ter o več deset priprtih. Nov val nasilja prihaja dan po tem, ko je oblast v Damasku pristala na načrt Arabske lige o končanju osem mesecev trajočih nemirov.

Iz Sirskega observatorija za človekove pravice s sedežem v Londonu so sporočili, da je v okrožju Homsa Baba Amer danes bilo slišati streljanje in eksplozije.

Predlog Arabske lige, ki ga je sirski režim včeraj podrl, predvideva umik vojaških enot iz sirskih mest in takojšnjo prekinitev nasilja. Arabska liga je v sredo sporočila, da je Sirija pristala tudi na izpustitev političnih zapornikov, obljubila pa je tudi, da bo v dveh tednih z opozicijo začela pogovore. Režim v Damasku je pristal tudi na to, da v državo spusti tuje novinarje, humanitarne organizacije in predstavnike Arabske lige.

Da si sirski režim z načrtom le kupuje čas, pa je prepričana sirska opozicija. »Režim je na načrt Arabske lige pristal iz strahu pred izločitvijo iz skupnosti arabskih držav, svoje krhkosti in pomanjkanja možnosti,« je po pisanju BBC prek Facebooka sporočil opozicijski voditelj Burhan Galiun. »Dejstvo, da so načrt podprli, ne pomeni, da se ga bodo tudi držali.«

Režimska vojska proteste po državi poskuša zatreti vse od njihovega začetka v začetku marca. Od takrat je bilo ubitih okoli 3000 ljudi, več sto jih pogrešajo. Režim Bašarja al Asada sicer ves čas trdi, da so na pohodu milice in teroristi.