Sirija za konstruktiven dialog

Sirski predsednik Bašar al Asad je Izrael in ZDA pozval k pogajanjem z Damaskom. Condoleezza Rice je medtem zavrnila dogovarjanje z Iranom in Sirijo glede stabilnosti v Iraku.

Objavljeno
15. december 2006 12.58
Condoleeza Rice - odslej bo še tesneje sodelovala s predsednikom Bushem
Rim - Sirski predsednik Bašar al Asad je Izrael in ZDA pozval k pogajanjem z Damaskom. V pogovoru za italijanski časnik La Repubblica je še dejal, da njegova država pričakuje napad s strani Izraela.

"V Izraelu je slišati številne glasove" za pogajanja z Damaskom, je dejal al Asad. "Torej pozivam Olmerta: Naj poskusi in vidi, ali blefiramo," je dodal.

Al Asad je omenil tudi priporočila t. i. Bakerjeve komisije, ki po njegovih besedah priznava osrednjo vlogo Sirije in govori o potrebi po celovitem miru in krizo v regiji povezuje z okupacijo Iraka pa tudi Palestine in Golanske planote.

Al Asad je še dejal, da je pripravljen na konstruktiven dialog z ZDA, in se zavzel za pogovore skupaj z "Izraelom, Irakom, ZN, Evropo pa tudi Kitajsko in Japonsko".

Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice je medtem v pogovoru za Washington Post zavrnila dogovarjanje z Iranom in Sirijo glede stabilnosti v Iraku. Dejala je, da libanonske suverenosti ne bo prodala Siriji in Iranu ne bo dovolila, da pride do jedrskega orožja, v zameno za mir v Iraku. "Če imajo interes za stabilen Irak, bodo sodelovali v vsakem primeru," je dodala.