Sirija za nov vrh Arabske lige

Protesti so izbruhnili, potem ko je Arabska liga v soboto začasno suspendirala Sirijo s svojih srečanj.

Objavljeno
13. november 2011 08.16
Posodobljeno
13. november 2011 08.16
Mo. Z., Ti. Kr., Delo.si
Mo. Z., Ti. Kr., Delo.si

Damask/Ankara/Pariz - Sirija, ki je obsodila sankcije Arabske lige, je danes pozvala k novemu nujnemu vrhu Arabske lige, na katerem bi razpravljali o poglabljajoči se krizi. Ta bi potekal še pred sredo, ko naj bi sankcije organizacije stopile v veljavo. Sirija je v državo povabila tudi predstavnike arabskih držav, ki bi lahko s seboj pripeljali mednarodne opazovalce. Dobrodošli bi bili kateri koli civilni ali vojaški opazovalci, ki bi se voditeljem držav zdeli primerni za nadzor nad uresničevanjem načrta Arabske lige za končanje nasilja v Siriji, je v izjavi na sirski državni televiziji zagotovila vlada, piše Slovenska tiskovna agencija.

Načrt Arabske lige, ki ga je režim v Damasku sprejel 2. novembra, kljub temu pa nadaljuje nasilje nad civilisti - danes je v njem bilo ubitih 19 protirežimskih protestnikov - predvideva, da režim v dveh tednih iz mest umakne vojsko, konča vsakršno nasilje v državi, izpusti politične zapornike ter vstop v državo dovoli neodvisnim opazovalcem in tujim novinarjem.

Arabska liga se na povabilo Damaska še ni odzvala

So pa sporočili, da preučujejo načrte za zaščito civilistov v Siriji, je povedal generalni sekretar organizacije Nabil al Arabi, čeprav podrobnosti ni razkril. Ob tem je sobotno odločitev Arabske lige označil za zgodovinsko ter pozval v mednarodni zaščiti civilistov v Siriji. Arabska liga namreč po njegovih besedah nima sredstev, da bi delovala samostojno. »Nič ni narobe s tem, da se obrnemo na Varnostni svet Združenih narodov,« je še menil.

Tiskovni predstavnik alžirskega zunanjega ministrstva je povedal, da se bodo zunanji ministri Arabske lige, ki so režimu v Damasku dali dva tedna časa, da uresniči njihov načrt, izredno o Siriji znova pogovarjali v sredo v Rabatu ob robu foruma Turčije in arabskih držav.

Ukrepe Arabske lige je pozdravila tudi sirska opozicija v tujini. Septembra ustanovljena Zveza Sircev v tujini je na današnjem srečanju na Dunaju arabske voditelje pozvala, naj vztrajajo pri podpori sirskemu ljudstvu in proti režimu al Asada. Srečanja na Dunaju se je sicer udeležilo 80 predstavnikov iz 27 držav, vključno s štirimi člani opozicijskega sirskega nacionalnega sveta.

Po sankcijah Arabske lige protesti v Siriji

Več deset tisoč prorežimskih protestnikov je danes na osrednjem trgu v sirski prestolnici Damask in v več drugih mestih protestiralo proti sankcijam Arabske lige proti Siriji, potem ko so v noči na danes jezni protestniki napadli več tujih veleposlaništev, piše Slovenska tiskovna agencija.

Protesti so izbruhnili, potem ko je Arabska liga v soboto začasno suspendirala Sirijo s svojih srečanj, dokler režim predsednika Bašarja al Asada ne bo začel uresničevati načrta Arabske lige za končanje osem mesecev trajajočega nasilja v državi, ki je zahtevalo že več kot 3500 življenj. Napovedala je tudi uvedbo gospodarskih sankcij proti Siriji in pozvala arabske države k odpoklicu veleposlanikov iz države. Odločitev je podprlo 18 držav, v veljavo pa bo stopila v sredo. Proti sta bila Libanon in Jemen, pa seveda tudi Sirija, Irak pa se je glasovanja vzdržal.

V Damasku tarče napadov veleposlaništva arabskih držav

Jezni prorežimski protestniki so že v soboto zvečer v Damasku napadli veleposlaništvi Savdske Arabije in Katarja, članic Arabske lige, pa tudi veleposlaništvo Francije ter veleposlaništvo Turčije v Damasku in njena konzulata v severnih mestih Latakia in Aleppo. Obseg škode na veleposlaništvu Savdske Arabije ni znan, saudsko zunanje ministrstvo pa se je danes že ostro odzvalo. Poudarilo je, da sirske varnostne sile niso sprejele ustreznih ukrepov za preprečitev vdora v veleposlaništvo ter poudarilo, da so za »varovanje vseh saudskih interesov v Siriji odgovorne sirske oblasti«. Veleposlanika iz Damaska je sicer Saudska Arabija v znak protesta zaradi nasilja nad civilisti umaknila že avgusta. Iz veleposlaništvom Katarja pa so protestniki odstranili katarsko zastavo in namesto nje postavili sirsko. Katar je sicer osebje iz veleposlaništva umaknilo že julija.

Napad in vdor na območje svojega veleposlaništva je ostro obsodila Savdska Arabija. Turčija pa je zaradi napadov danes na zagovor poklicala sirskega veleposlanika v Ankari ter mu izročila uradno protestno noto, v kateri je zahtevala zaščito svojih diplomatskih misij. Zahtevala je tudi, da napadalce poiščejo ter jih predajo roki pravice. Obenem je Turčija iz Sirije umaknila nenujno osebje iz omenjenih diplomatsko-konzularnih predstavništev, ki so že odpotovali v domovino. Turško zunanje ministrstvo je ob tem mednarodno skupnost pozvalo k enotnemu odgovoru na razmere v Siriji.

Protestniki so v soboto poskusili vdreti tudi v prostore veleposlaništva Francije in več njenih konzulatov v Siriji, a jim to ni uspelo. »Ti napadi so poskus ustrahovanja mednarodne skupnosti po pogumni odločitvi Arabske lige zaradi nadaljevanja represije v Siriji,« je v izjavi zapisalo francosko zunanje ministrstvo. Tudi Francija je na zagovor poklicala sirskega veleposlanika, ki ga je "spomnila na sirske mednarodne dolžnosti". Obenem je Pariz obsodil poskus napadov »s strani organiziranih skupin protestnikov, na katere varnostne sile niso odgovorile". "Sirski režim je v celoti odgovoren za te ekscese in bo moral podati razlago,« so še zapisali na francoskem zunanjem ministrstvu, še piše STA.