Sirska državljanska vojna: bodo uporniki odrezali Alep?

V Siriji se odvijajo srditi boji za ključno oskrbovalno pot proti severu.

Objavljeno
11. oktober 2012 20.29
TOPSHOTS-SYRIA-CONFLICT-ALEPPO
Andrej Miholič, zunanja politika
Andrej Miholič, zunanja politika

Damask - Čeprav se je pozornost svetovne javnosti z dogajanja v Siriji za trenutek preselila v njeno severno sosedo, kjer je turška vojska v sredo prizemljila sirsko potniško letalo s sumljivim tovorom na krovu, se spopadi na sirskih bojiščih nadaljujejo z nezmanjšano srditostjo.

Najhuje je v Marat al Numanu, ki leži kakih 75 kilometrov južno od Alepa. Mesto so v torek zavzeli uporniki in tako pretrgali strateško povezavo med Damaskom in največjim sirskim mestom, kjer sprti strani že od sredine julija bijeta bitko, ki naj bi odločila zmagovalca konflikta.

Režimske sile, ki so s tem ostale brez ključne oskrbovalne linije, so zato krenile v silovito protiofenzivo, ki se ji uporniki kljub visokim izgubam za zdaj uspešno upirajo, obenem pa poskušajo prevzeti nadzor tudi nad mestom Han Šejkun, s čimer bi vladne enote v Alepu trajno odrezali od prestolnice.

Krvava drama se medtem odvija tudi v zahodni provinci Homs, kjer sile, zveste predsedniku Bašarju al Asadu, silovito obstreljujejo mesto Kusajr in četrti Homsa, ki so v uporniških rokah.

Oblasti so napovedale, da bodo še pred koncem tedna prevzele popoln nadzor nad obema mestoma, s čimer bi sprostile enote za okrepitev sil na severu države.

Po poročanju aktivistov je bilo samo v sredo v Siriji ubitih najmanj 200 ljudi, od začetka vstaje proti Asadovemu režimu pred 19 meseci pa že več kot 32.000.