Sirske upornike znova obtožujejo vojnih zločinov

HRW poroča, da so uporniške skupine avgusta ubile najmanj 190 civilistov, še 200 pa so jih ugrabile.

Objavljeno
11. oktober 2013 11.43
Mideast Syria
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Damask − Ravno v času ko je norveški odbor s podelitvijo Nobelove nagrade za mir Organizaciji za prepoved kemičnega orožja (OPCW), katere člani se trenutno mudijo v Siriji, posredno opozoril na več kot dve leti trajajoči konflikt v tej državi, je organizacija za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) sirske upornike obtožila vojnih zločinov.

Organizacija HRW poroča, da so uporniške skupine četrtega avgusta v desetih provladnih alavitskih vaseh v provinci Latakia ubile najmanj 190 civilistov − med njimi so jih najmanj 67 usmrtili −, še 200 pa so jih ugrabili. Po mnenju HRW so uporniki tako zakrivili vojne zločine, nekateri pa celo zločine proti človečnosti, poroča agencija AFP.

HRW je svoja dognanja razkrila v več kot sto strani dolgem poročilu, osnovanem na preiskavi prizorišč dogajanj in intervjujih z ljudmi, ki so preživeli napad. Ti so povedali, da je v napadu na alavitske vasi sodelovalo okoli 20 uporniških skupin, ki so prebivalce pobijale nediskriminatorno in ponekod pobile celotne družine, preden so jih 18. avgusta naposled iz vasi pregnale vladne sile. HRW v poročilu tudi ugotavlja, da dve skupini upornikov, ki sta sodelovali v napadu, še vedno zadržujeta talce, med njimi večinoma ženske in otroke.

Organizacija za človekove pravice, ki je pred tem že opozarjala na vojne zločine sirskih varnostnih sil, je varnostni svet ZN pozvala, naj uvede embargo na orožje za obe strani, vpleteni v konflikt, proti katerim obstajajo kredibilni dokazi o sistematičnih zlorabah ali zločinih proti človeštvu, dodaja AFP.