Sirskemu režimu postavili nov rok za ustavitev nasilja

Voditelji arabskih držav počasi izgubljajo potrpljenje s sirskim režimom.

Objavljeno
17. november 2011 11.53
Posodobljeno
17. november 2011 12.02
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Damask − Arabska liga je sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu postavila tridnevni rok, v katerem mora ustaviti krvavo zatiranje protirežimskih protestnikov, ali pa tvegati sankcije. Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal katarski zunanji minister šejk Hamad bin Jasem Al Thani, je arabske države potrpljenje v zvezi s Sirijo skorajda minilo.

Potem ko so Sirijo konec tedna suspendirali z zasedanj Arabske lige, zunanji ministri arabskih držav, ki so se že včeraj sestali v Maroku, danes razpravljajo o morebitnih novih sankcijah proti sirskemu režimu. Pogovorom se je pridružila tudi Turčija, nekdaj trdna zaveznica Asadovega režima, ki pa je zdaj postala ena njegovih najbolj odločnih kritikov. »Cena za neizpolnjevanje obljub, ki jih je sirska administracija dala Arabski ligi [ustavitev nasilja nad protestniki], je izolacija v arabskem svetu,« je tako dejal turški zunanji minister Ahmet Davutoglu.

Novi napadi dezerterjev, ne počiva niti režim

Protesti proti režimu, ki so izbruhnili marca, so se začeli mirno, v zadnjih mesecih pa postajajo vse bolj nasilni. Vse več je namreč dezerterjev iz sirske vojske, ki so se organizirali v Svobodno sirsko vojsko, ta pa »uradnim« vojaškim silam zadaja hude udarce. Včeraj so tako napadli pomembne vojaške objekte v bližini Damaska, danes pa poslopje podmladka vladajoče stranke Baath.

Uporniška skupina je včeraj sicer sporočila, da bo oblikovala začasni vojaški svet, ki bo »zrušil trenutni režim, zaščitil sirske civiliste pred njegovim zatiranjem, zaščitil tako javno kot zasebno lastnino in preprečil kaos in maščevanje«.

Predstavnik ameriškega State departmena Mark Toner je ob tem ocenil, da nad nasilnim odzivom opozicije ni presenečen. »Tega ne opravičujemo,« je dejal a dodal, da so Sirijo po tej poti popeljale brutalne taktike Asada in njegovega režima.

Po torkovem »najbolj krvavem dnevu v zadnjih mesecih«, ko je bilo ubitih več kot 70 ljudi, in včerajšnjih spopadih, v katerih je umrlo najmanj 23 ljudi, privrženci režima namreč ne počivajo niti danes. Po poročanju aktivistov iz Sirskega observatorija za človekove pravice so varnostne sile med preiskavo v mestu Subkhan namreč ubila devetletno deklico.

Poleg tega so prorežimski protestniki so v Damasku včeraj napadli še maroško veleposlaništvo. Pred tem so že napadli francosko in jordansko veleposlaništvo ter predstavništva Katarja, Saudske Arabije in Turčije. Vse države so v zadnjih mesecih odkrito kritizirale obračunavanje režima s protestniki. Sirija je v torek sicer obljubila, da se napadi na tuja veleposlaništva ne bodo ponovili.

Rusija: dogajanje v Siriji zelo podobno državljanski vojni

Rusija je danes sporočila, da bi morala svetovna skupnost vse strani v Siriji, torej tudi opozicijo, pozvati, naj ustavijo nasilje. Ob tem je dodala, da bi morala Arabska liga svoj načrt za zaustavitev nasilja zastaviti bolj konkretno.

Moskva, ena od ključnih zaveznic režima v Damasu, je sicer že večkrat zavrnila pozive Zahoda, da bi se pridružila zahtevam po uveljavljanju sankcij proti Siriji, za nasilje v državi pa je obtožila opozicijo.

»Iz sosednjih držav v Sirijo tihotapijo vse več orožja,« je danes dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov. »Danes sem po televiziji videl poročila o nekakšni uporniški skupini Svobodna sirska vojska, ki pripravlja napade na vladne stavbe in vojaška poslopja,« je dodal. »Vse skupaj je precej podobno državljanski vojni,« je še opozoril.