Sirski minister: Poteza Arabske lige je nevarna

Člani Arabske lige s v soboto glasovali za suspendiranje Sirije s svojih srečanj.

Objavljeno
14. november 2011 09.35
Posodobljeno
14. november 2011 10.01
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Damask - Sirski notranji minister Valid al Mualem je novinarjem na današnji tiskovni konferenci dejal, da je poteza Arabske lige, potem ko so njeni člani v soboto glasovali za suspendiranje Sirije s svojih srečanj, »nevaren korak« in da so jo narekovale Združene države Amerike. »Suspendiranje Sirije je nezakonito,« je prepričan minister.

Mualem je novinarjem še dejal: »Arabska liga trdi, da bo zaustavila nasilje v Siriji, kot tudi trdi, da Amerika ni njena članica. In ja, Amerika ni njena uradna članica, ampak neuradna.« Sodržljavljanom pa je dejal, da naj ne skrbijo, saj bo Sirija zaradi volje ljudi in enotnosti iz vsega izstopila še močnejša.

Zunanji ministri Arabske lige so na izrednem zasedanju v egiptovski prestolnici Kairo sprejeli prve sankcije proti Siriji. Katarski premier Hamad bin Jassim je v soboto dejal, da bo suspenz v veljavo stopil v sredo. »Arabska liga poziva arabske države, da odpokličejo svoje veleposlanike iz Sirije,« je poudaril. Za odločitev je glasovalo 18 držav, Libanon, Jemen in Sirija so bili proti, Irak pa se je glasovanja vzdržal.

V Siriji je od začetka novembra, ko je režim sirskega predsednika al Asada pristal na pobudo Arabske lige o zaustavitvi nasilja, po podatkih nevladne organizacije Human Rights Watch umrlo več kot sto ljudi. Od začetka nasilnega zatiranja protirežimskih protestov v državi pa je bilo po podatkih ZN ubitih že več kot 3500 ljudi.