Sirski predsednik al Asad grozil s potresom

Če se bo Zahod odločil za kakršno koli intervencijo v Siriji, bo hudo.

Objavljeno
30. oktober 2011 09.56
Posodobljeno
30. oktober 2011 10.12
P. P.
P. P.

DAMASK – Sirski predsednik Bašar al Asad je zagrozil s potresom, ki bo zanetil celotno regijo, če se bo Zahod odločil za kakršno koli intervencijo v Siriji. V dveh najbolj krvavih dneh vstaje proti al Asadovemu režimu, ki se je začela marca, je bilo medtem ubitih skoraj sto ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obljubil tudi naslednji Afganistan

Sirski predsednik je grožnjo s potresom izrekel v pogovoru za današnjo izdajo britanskega časnika Sunday Telegraph. Kot je še posvaril, bo ob morebitnem posredovanju zahodnih sil, kakršnemu smo bili priča v primeru strmoglavljenja libijskega voditelja Moamerja Gadafija, v Siriji naslednji Afganistan.

»Sirija je zdaj žarišče v tej regiji. To je prelomnica in če se igrate s tlemi, boste povzročili potres. Ali res želite videti naslednji Afganistan ali pa na desetine Afganistanov?« je novinarju časnika Sunday Telegraph v Damasku dejal sirski predsednik, ki sicer ocenjuje, da bo Zahod zdaj zagotovo krepil pritisk na Sirijo. »Vsak problem v Siriji bo gorel v celotni regiji. Če je načrt razdeliti Sirijo, to pomeni delitev celotne regije,« je bil še oster al Asad.

Kot je dejal, so sirske oblasti ob začetku protirežimskih protestov res naredile številne napake, a zdaj so njihove tarče le še teroristi. Sam se je na arabsko pomlad odzval drugače od preostalih arabskih voditeljev, saj se ni zatekel k trmi, ampak je ubral pot reform, je še poudaril. Vstajo v državi je označil kot bitko med islamizmom in panarabizmom.

Nove in nove žrtve

V nasilju v Siriji naj bi bilo sicer samo v soboto ubitih skupno 50 civilistov in pripadnikov varnostnih sil. Po navedbah protirežimskih aktivistov je bilo ubitih 21 civilistov, vojaški tanki pa naj bi obstreljevali zgodovinski del mesta Homs. Po navedbah vlade je bilo na drugi strani v Homsu ubitih 20 vojakov, še deset pa v napadu v provinci Idlib.

Pred tem je bilo po poročanju AFP v petkovem streljanju varnostnih sil na protestnike ubitih 36 ljudi, v napadu pri mestu Homs pa je padlo 17 vojakov.

Nasilje je v Siriji sicer od marca, ko so izbruhnili protesti proti al Asadovemu režimu, terjalo že več kot 3000 življenj.