Sirski režim opozarja pred tujo intervencijo

Sirski predsednik je zagrozil s potresom, ki bo zanetil celotno regijo, če bi se Zahod odločil za intervencijo.

Objavljeno
30. oktober 2011 19.19
Posodobljeno
30. oktober 2011 19.31
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Damask - Medtem je bilo v dveh najbolj krvavih dneh vstaje proti al Asadovemu režimu, ki se je začela marca, ubitih skoraj sto ljudi, piše Slovenska tiskovna agencija.

Sirski predsednik Bašar al Asad je grožnjo izrekel v pogovoru za današnjo izdajo britanskega časnika Sunday Telegraph. Kot je še posvaril, bo ob morebitnem posredovanju zahodnih sil, kakršnemu smo bili priča v primeru strmoglavljenja libijskega voditelja Moamerja Gadafija, v Siriji prišlo do »naslednjega Afganistana«.

»Sirija je zdaj žarišče v tej regiji. To je prelomnica in če se igrate s tlemi, boste povzročili potres - ali res želite videti naslednji Afganistan, ali pa na desetine Afganistanov?« je novinarju časnika Sunday Telegraph v Damasku dejal sirski predsednik, ki sicer ocenjuje, da bo Zahod sedaj zagotovo krepil pritisk na Sirijo. »Vsak problem v Siriji bo gorel v celotni regiji. Če je načrt razdeliti Sirijo, to pomeni delitev celotne regije,« je bil še oster al Asad.

»Tarče le še teroristi«

Kot je dejal, so sirske oblasti ob začetku protirežimskih protestov res naredile številne napake, a sedaj so njihove tarče le še teroristi. Sam se je na arabsko pomlad odzval drugače od ostalih arabskih voditeljev, saj se ni zatekel k trmi, ampak je ubral pot reform, je še poudaril. Vstajo v državi je označil kot »bitko med islamizmom in panarabizmom«.

V nasilju v Siriji naj bi bilo sicer samo v soboto ubitih skupno 50 civilistov in pripadnikov varnostnih sil. Po navedbah protirežimskih aktivistov je bilo ubitih 21 civilistov, vojaški tanki pa naj bi obstreljevali zgodovinski del mesta Homs. Po navedbah vlade je bilo po drugi strani v Homsu ubitih 20 vojakov, še deset pa v napadu v provinci Idlib.