Sirski režim pod vse večjim pritiskom

Turčija in članice Arabske lige so pozvale k nujnim ukrepom za zaščito sirskih civilistov pred represijo režima Bašarja al Asada.

Objavljeno
16. november 2011 08.01
Posodobljeno
16. november 2011 08.08
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si

Damask − Turčija in članice Arabske lige so danes pozvale k nujnim ukrepom za zaščito sirskih civilistov pred represijo režima predsednika Bašarja al Asada. Združeni narodi namreč opozarjajo, da je bilo v osmih mesecih, od kar se je začela vstaja proti režimu, ubitih več kot 3.500 ljudi. V skupni izjavi po srečanju, ki je potekalo v Rabatu, so se države še izrekle proti tujemu posredovanju v Siriji. 

Nasilje v Siriji v zadnjih dneh ne pojenja, ampak se ravno nasprotno − stopnjuje. Po včerajšnjem najbolj krvavem dnevu v zadnjih mesecih, ko je v spopadih umrlo več kot 70 ljudi, so sirski dezerterji po pisanju Al Džazire danes napadli pomembne vojaške objekte v bližini Damaska. Po trditvah sirske opozicije, generalne komisije sirske revolucije, so bili v napadu uničeni tudi deli poslopja sirske letalske obveščevalne službe v Harasti. Poleg tega je po trditvah opozicije prišlo tudi do obračuna s pripadniki vojske režima predsednika Asada, pri čemer je umrlo najmanj šest ljudi, več kot 20 pa je ranjenih.

Sirska opozicija je sporočila, da so dezerterji poslopje tajne službe napadli s treh strani. Območje so menda preletavali tudi helikopterji. Domačin je za tiskovno agencijo Reuters povedal: »Slišal sem več eksplozij, pa tudi streljanje.« Sirsko režimsko vojsko sicer vsak dan zapuščajo vojaki, ki so se organizirali v Svobodno sirsko vojsko, a režim trdi, da niso dovolj močni, da bi »uradni« sirski vojski škodovali.

Do napadov, ki so jih z raketami in strelnim orožjem izvedli pripadniki tako imenovane vojske za za osvoboditev Sirije, je sicer prišlo dan po tem, ko so bili predstavniki sirske opozicije na obisku pri ruskem zunanjem ministru Srgeju Lavrovu. Zatrdili so, da se s sirskim režimom ne nameravajo pogajati.

Francija odpoklicala veleposlanika

Potem ko so v zadnjih dneh napadli francoske diplomatske misije v Siriji, je Francija iz države danes odpoklicala veleposlanika. Protestniki so sicer poleg francoskega napadli tudi jordansko veleposlaništvo ter predstavništva Katarja, Saudske Arabije in Turčije. Vse države so v zadnjih mesecih odkrito kritizirale obračunavanje režima s protestniki.

Sirija je včeraj sicer obljubila, da se napadi na tuja veleposlaništva ne bodo ponovili.