Sirski uporniki poveljstvo premestili iz Turčije v Sirijo

Kam so se preselili, niso povedali. Medtem pa že načrtujejo osvoboditev Damaska.

Objavljeno
22. september 2012 19.38
TURKEY-SYRIA-CONFLICT-MILITARY
M. Č., Delo.si
M. Č., Delo.si
Damask - Sirski uporniki so v danes objavljenem video posnetku sporočili, da so centralno poveljstvo iz sosednje Turčije premestili v Sirijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po besedah vodje Svobodne sirske vojske (FSA) Riada al Asada so se preselili na"»osvobojena območja Sirije«, naslednji korak pa bo osvoboditi prestolnico Damask.

Riad al Asad je poudaril, da njihov cilj ni nadomestiti trenutni režim predsednika Bašarja al Asada, saj bo sirsko ljudstvo odločilo, kdo bo na oblasti po njegovem padcu.

S prenosom bo nadzorni center bliže borcem, pa je dejal general Mustafa al Šejk iz vojaškega sveta sirske opozicije, a ni želel povedati, kje se bo novo poveljstvo nahajalo.

Močno notranje rivalstvo

Napoved o premestitvi je prišla v času, ko FSA ogrožajo notranja rivalstva, predvsem med centralnim poveljstvom, ki je bilo ustanovljeno v Turčiji pred več kot letom dni in ga vodi Riad al Asad, in notranjim poveljstvom, ki ga vodi polkovnik Kasim Sadedin, povzema STA. Ob tem upornike teži tudi širjenje skupin, ki zahtevajo avtonomijo.

Šejk je sicer v začetku meseca po poročanju AFP poudaril, da bodo uporniki premagali delitve, in dodal, da so reforme ključne za podporo mednarodne skupnosti, ki je sicer nenaklonjena oboroževanju upornikov.