Sirsko letalo, turški lovci in ruski potniki

Rusija zanika poročila o ruskem orožju na sirskem letalu in zahteva pojasnila.

Objavljeno
11. oktober 2012 21.47
Turkey Syria Plane
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva
Moskva - Na ruskem zunanjem ministrstvu od Turčije zahtevajo pojasnila glede včerajšnjega incidenta, med katerim sta turška vojaška lovca k pristanku prisilila sirsko potniško letalo na letu iz Moskve.

Odgovore pričakujejo, ker je bilo na letalu tudi 17 ruskih potnikov, po poročanju turških medijev pa tudi deli ruskih raket ter vojaška komunikacijska oprema, kar ruska stran odločno zanika.

Sirski konflikt je močno zaostril odnose med Sirijo in Turčijo, ki so napeti od junijske sestrelitve turškega lovca in nedavnega sirskega topov­skega napada na obmejno turško vas, v kateri je umrlo pet turških civilistov. Turčija je na obstreljevanje odgovorila s povračilnimi napadi, danes pa sta njena lovca v turškem zračnem prostoru prestregla še sirsko potniško letalo na letu iz Rusije, kar je načelo tudi rusko-turške odnose.

»Skrbi nas, da je krizna situacija ogrožala življenje in varnost potnikov, med katerimi je bilo 17 ruskih državljanov. Od turške oblasti zahtevamo odgovor na vprašanje, zakaj so tako ravnali z ruskimi državljani,« je poudaril tiskovni predstavnik ruskega zunanjega ministrstva Aleksander Lukaševič. Kritičen je bil predvsem na račun dejstva, da turške oblasti na letalo niso spustile ruskega konzula in zdravnika, ruskim potnikom pa niso dovolile v poslopje letališča v Ankari, kjer so jih zadrževali kar devet ur.

Transportni incidenti

V Turčiji je še vedno deset letalskih zabojnikov, v katerih je bilo po trditvah turškega premiera Recepa Tayyipa Erdoğana rusko orožje, ki je bilo namenjeno sirskemu obrambnemu ministrstvu.

»Potniško letalo ne more prevažati streliva in vojaške opreme. Na žalost je bila takšna oprema na krovu letala,« je Erdoğan pojasnil ob robu novinarske konference po srečanju s kazahstanskim predsednikom Nursultanom Nazarbajevom. »Na letalu ni bilo orožja ali delov vojaške tehnike,« je omenjene trditve za Interfax zavrnil anonimni predstavnik državnega Rosoboron­eksporta, ki je zadolžen za večino ruskih orožarskih pogodb.

Rusija je daleč največja dobaviteljica orožja sirskemu režimu, vendar je julija zaradi nestabilne situacije v Siriji napovedala moratorij na dostavo orožja. Velika Britanija je junija zaradi sumov, da v Sirijo prevaža bojne helikopterje in rakete, rusko tovorno ladjo prisilila k vrnitvi, v začetku meseca pa so iraške oblasti prestregle iransko tovorno letalo na poti v Sirijo, na katerem niso našli prepovedanega tovora.

Zaustavitev sirskega potniškega letala v Turčiji je zadnji v vrsti transportnih incidentov in ga je sirski minister za transport Mohamed Ibrahim Said že označil za »piratstvo«.

Generalni direktor sirske agencije za civilno letalstvo Gaida Abdul Latif je napovedal, da bodo pri mednarodnih letalskih oblasteh vložili pritožbo, saj bi morali od pilota v skladu s protokolom najprej zahtevati prostovoljni pristanek, turški lovci pa bi prišli v poštev šele, če bi njihovo zahtevo zavrnil. Ker rusko veleposlaništvo v Ankari ni bilo obveščeno, da so na letalu tudi ruski državljani, se tudi uradna Moskva pritožuje nad turškim protokolom.

Putin prestavil obisk Turčije

»Incident za zdaj še ni načel turško-ruskih odnosov,« zagotavljajo v Ankari, Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov pa je istočasno potrdil, da je ruski predsednik odložil napovedani obisk v Turčiji, ki bi moral potekati 15. oktobra. Glavna tema pogovorov naj bi bil plinski projekt Južni tok ter seveda sirski konflikt. Turški premier Recep­ Tayyip Erdoğan je Moskvo večkrat ostro kritiziral zaradi podpore sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu, Rusija pa vztraja, da ni Asadova zaveznica, ampak zagovornica stališča, da je treba pritisniti na obe strani v konfliktu.

Ne glede na to so se že večkrat pojavile informacije, da je prav Rusija Asadu pripravljena ponuditi zatočišče, kar je v nedeljo za Al Džaziro zatrdil tudi Asadov nekdanji svetovalec Abdulah al Omar. »Poznam Asadovo spremstvo. Večkrat smo se pogovarjali in povedali so mi, da Rusija za njegovo širšo družino pripravlja več kot 300 stanovanj. V roku 60 dni bodo drug za drugim začeli bežati. Zadnji bo Asad, ki bo pobegnil, ko bo dobil zagotovila, da je v Rusiji povsem varen.«