Škandalozna kampanja obrekovanja?

Francoski notranji minister Brice Hortefeux se je po spletni objavi posnetka, v katerem naj bi izrekel rasistične pripombe, v petek znašel v središču političnega viharja. Ob kritikah se je soočil celo s pozivi k odstopu.

Objavljeno
12. september 2009 13.48
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Pariz - Francoski notranji minister Brice Hortefeux se je po spletni objavi posnetka, v katerem naj bi izrekel rasistične pripombe, v petek znašel v središču političnega viharja. Ob kritikah, pri katerih gre po mnenju francoske vlade le za obrekovanje, se je soočil celo s pozivi k odstopu

Na posnetku, ki je nastal 5. septembra med obiskom Hortefeuxa na poletni univerzi njegove Unija za ljudsko gibanje (UMP), se je minister slikal skupaj z mladim francoskim vojakom arabskega porekla. Z njim in drugimi se je nato zapletel v pogovor, med katerim je neka ženska v ozadju zašepetala: "To je naš mali Arabec".

 

"Vedno mora biti eden. Ko je eden, gre. Kadar jih je več, pa so problemi," je odvrnil minister. Javna televizija Public Senat, katere novinarji naj bi posneli pogovor, je priznala, da se je po razpravi v uredništvu odločila, da posnetka v svojem programu ne objavi.

 

Ta je sicer naletel na zgražanje socialistov, ki so izjave ministra označili za "sramotne", številni, med drugim predsednica Socialistične stranke Martine Aubry, pa so ga pozvali k odstopu. Zaskrbljenost so izrazile tudi organizacije za boj proti rasizmu.

 

Vladna stran pa je odločno stopila na stran notranjega ministra. Med drugim je premier Francois Fillon dejal, da gre za "škandalozno kampanjo obrekovanja". V bran se je svojemu tesnemu sodelavcu postavil tudi predsednik Nicolas Sarkozy, ki je dejal, da je treba ocenjevati ministrovo delo.

 

V bran Hortefeuxa, ki se je znašel pod točo kritik, se je postavil tudi sam vojak, ki se je slikal z ministrom in dejal, da so bile njegove izjave "povsem vzete iz konteksta". Hortefeux zatrjuje, da ni govoril o priseljencih, temveč o prebivalcih pokrajine Auvergne, kjer je kandidiral.