Skesani vojak priznal sodelovanje pri posilstvu in umoru

Podčastnik ameriške vojske Paul Cortez je priznal krivdo za sodelovanje pri posilstvu mlade Iračanke in umor njenih staršev. Sodišče mu je prisodilo 90 let.

Objavljeno
22. februar 2007 10.49
Marinci naj bi novembra lani v vasi ob mestu Hadita pobili 24 nedolžnih ljudi
New York - 24-letni podčastnik ameriške vojske Paul Cortez je v sredo na vojaškem sodišču v oporišču Fort Campbell v zvezni državi Kentucky priznal krivdo za sodelovanje pri posilstvu 14-letne Iračanke Abir Kasim al Džanabi in pokolu njene družine. Eden najgrozovitejših zločinov ameriške vojske v Iraku se je zgodil marca 2006 v mestu Mahmudija. V njem so sodelovali štirje ameriški vojaki.

Cortez je s solznimi očmi priznal, da je sodeloval v zločinu, ki se ga je udeležil po zaužitju prekomernih količin alkohola. Priznal je, da je pritiskal mladoletno Iračanko na tla, ko jo je njegov kolega James Barker posiljeval, kolega Steven Green pa je medtem z avtomatsko puško vrste kalašnikov ubil njena starša in mlajšo sestro. Po pokolu je Green še posilil 14-letnico in jo nato ubil. Vojak Jesse Spielman pa je na koncu skril avtomatsko puško.

Barker je zločin že priznal in je dobil kazen 90 let zapora. Green je obtožen na civilnem sodišču, saj je zapustil vojsko, še preden je bila vložena obtožnica. Cortez je po priznanju dobil dosmrtni zapor, vendar ga čaka še sojenje zaradi naklepnega umora, ki ga ni priznal. Smrtni kazni se je vseeno izognil. V zločin je vpleten še vojak Bryan Howard , ki še čaka na začetek sojenja. Vsi obsojenci so bili člani 101. zračne divizije s sedežem v Fort Campbellu.