»Sklanjam glavo pred vašimi žrtvami«

Z obiskom v francoskem Oradourju je Joachim Gauck naslovil nekdanja nasprotja med Francijo in Nemčijo.

Objavljeno
05. september 2013 18.52
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin
Berlin – So trenutki, ko je lahko Nemčija vesela, da ima za predsednika pastorja in borca proti diktaturi. Z obiskom v francoskem Oradourju, požganem med drugo svetovno vojno, je Joachim Gauck naslovil nekdanja nasprotja med najpomembnejšima državama evropskega združevanja in prihodnje izzive.

Nobena hiša vasi v bližini mesta Limoges ni ostala cela po napadu esesovskih tankovskih enot desetega junija 1944 in 642 ljudi, med njimi 205 otrok, ni preživelo morilske orgije. V opomin na tiste čase je Oradour-sur-Glane ostal uničen in prav ta dokaz nacističnega divjanja si je nemški predsednik Joachim Gauck izbral za srečanje s francoskim predsednikom Françoisom Hollandom. »Sklanjam glavo pred vašimi žrtvami,« je dejal.

Nemški sram je lahko razumeti. Z Gauckom in Hollandom je po trgu, na katerem so esesovci zbrali vse moške in jih postrelili, ter po cerkvi, v katero so nagnali vse ženske in jo zasuli z ročnimi bombami, stopal tudi Robert Hebras, ki je preživel pod trupli sovaščanov. »Dolgo me je prevevalo sovraštvo,« je povedal. »Kdajkoli prej bi bili prezgodaj, zdaj pa se moramo pomiriti z Nemci.« Nemški tožilci še razmišljajo, da bi pred sodišče postavili sedem preživelih članov morilske divizije, pa čeprav so Francozi po drugi svetovni vojni nekatere že obsodili na zaporne kazni. »Nemčija, ki jo imam čast predstavljati, je drugačna od tiste, ki straši spomine,« je dejal Joachim Gauck. Nemški predsednik je bil rojen na samem začetku druge svetovne vojne, kljub temu pa je poročal o notranji razklanosti zaradi svoje nemške identitete.

Krvava nemško-francoska preteklost pa sega še dlje, tudi mnogi od nemških vojakov, ki so sodelovali pri zločinu, so prišli iz Alzacije, ki so jo v stoletni zgodovini nasprotovanj med Nemčijo in Francijo pogosto prestavljali iz ene države v drugo. Letos se zgodovinarji spominjajo tudi dvestoletnice bitke med Napoleonovo vojsko in prusko-rusko koalicijo pri Großgörschnu, med katero so umrli deset tisoči. Spopada med vojaki seveda ni mogoče primerjati z nacističnimi pokoli neoboroženega prebivalstva, vsak spomin na vojne minulih stoletij pa še poudarja nujnost mirnega evropskega združevanja.

Nemški predsednik pa verjame, da je treba ukrepati tudi za gospodarsko prihodnost, tako kot vlada v Berlinu Franciji priporoča reforme, kakršne je v Nemčiji izvedel socialdemokratski kancler Gerhard Schröder. Napori se izplačajo, pa čeprav prinašajo odrekanja, je povedal Gauck, a Pariz tudi potolažil, da ni osamljen: po njegovem prepričanju tudi Nemčijo še čakajo naslednji reformni koraki.