Skok v neznano s 36.500 metrov odpovedali

Zaradi sunkov vetra so skok za danes odpovedali. Če bodo znova poskusili jutri, je odvisno od vremena.

Objavljeno
09. oktober 2012 10.23
Posodobljeno
09. oktober 2012 12.00
Supersonic Skydiver
Andrej Miholič, zunanja politika; Ma. Ja., Delo.si
Andrej Miholič, zunanja politika; Ma. Ja., Delo.si

Roswell − Zaradi sunkov vetra so organizatorji za danes odpovedali težko pričakovani skok v neznano s 36.500 metrov. Kdaj bodo znova poskusili, še ni znano.

Če bi vremenske razmere nad Roswellom v ameriški zvezni državi Nova Mehika to dopuščale, bi bili nocoj priča prostemu skoku z rekordne višine, s katerim bi 43-letni avstrijski padalec Felix Baumgartner poskusil postati prvi človek, ki bi brez pomoči prevoznega sredstva prebil zvočni zid.

Baumgartnerja, ki si je prislužil svetovni sloves z vrsto tveganih skokov s padalom z nebotičnikov, bi morala v nebo ponesti posebna kapsula, pritrjena na helijev balon, nato pa bi se z višine 36,5 kilometra pognal proti tlom. V okolju, ki je zelo blizu vakuumu, naj bi že po 40 sekundah presegel hitrost 1110 kilometrov na uro in prebil zvočni zid, če bi šlo vse po sreči, pa bi deset minut pozneje s pomočjo padala, sproženega na približno 1500 metrih, varno pristal v puščavi.

Podvig, ki poteka v okviru projekta Red Bull Stratos, se je potem, ko so ga zaradi vetra prestavili za več ur, začel nekaj po sedmi uri zvečer po našem času. Sprva je kazalo dobro in balon, na katerega je pritrjena kapsula, so začeli polniti s helijem, nato pa so zaradi močnih sunkov vetra polet odpovedali. Kdaj bodo znova poskusili, še ni znano, po nekaterih navedbah pa bi se to utegnilo zgoditi že jutri.

Tvegan skok v neznano

O visoki tveganosti projekta ni nobenega dvoma, saj gre za korak oziroma bolje rečeno skok v neznano. Na voljo namreč ni nobenih natančnih podatkov o tem, kako se obnaša človeško telo, ko prebije zvočni zid, znanstveniki pa se bojijo predvsem tega, da bi Baumgartnerja udarni valovi, ki bodo ob tem šli skozi njegovo telo, vrgli iz ravnotežja v nenadzorovano strmoglavljenje. Zato bo ključnega pomena, da padalec ves čas obdrži položaj z glavo proti tlom in z rokami ob trupu, v pomoč pa naj bi mu bila tudi tehnološko dovršena posebna obleka, v kateri se bo pognal iz kapsule.

V njegovi spremljevalni ekipi je sicer tudi lastnik prejšnje rekordne znamke v skokih z višine, upokojeni polkovnik ameriškega vojaškega letalstva Joe Kittinger, ki je leta 1960 skočil iz balona z višine 31,3 kilometra. Prav on bo ves čas na radijski zvezi z Baumgartnerjem, po tem ko se bo ta začel vzpenjati v nebo. Načrtovano višino bo predvidoma dosegel v dveh urah in pol, spust pa naj bi trajal vsega deset minut.

Avstrijski padalec je sicer že izvedel dva poskusna skoka za današnji podvig, in sicer z višine 21,8 oziroma 29,6 kilometra, drugega izmed njiju pa je za BBC opisal kot naravnost osupljivo izkušnjo: »Ko stojiš tam [na robu kapsule] v posebni obleki, slišiš samo svoje dihanje, obenem pa vidiš ukrivljenost Zemlje in popolnoma črno nebo. To je čuden pogled, ker nikoli nisi videl črnega neba. V tistem trenutku ugotoviš, da si dosegel nekaj res velikega.«