Skrajna desnica ostala brez položaja

Skrajna desnica ni dobila nobenega položaja v odborih evropskega parlamenta. Novoustanovljena skupina Identiteta, tradicija in suverenost bi morala dobiti dve podpredsedniški mesti.

Objavljeno
03. februar 2007 07.00
Jean-Marie Le Pen pa poziva h glasovanju proti ustavi
Bruselj – Skrajna desnica ni dobila nobenega položaja v odborih evropskega parlamenta. Novoustanovljena skupina Identiteta, tradicija in suverenost (ITS), ki jo sestavlja sedem članov francoske Nacionalne fronte, vključno s predsednikom Jean-Marie Le Penom in njegovo hčerjo Marino, pet Romunov, trije pripadniki flamskih nacionalistov iz gibanja Vlaams Belang, dva Italijana (najbolj znana je Ducejeva vnukinja Alessandra Mussolini) in po en Avstrijec, Britanec in Bolgar, bi po pravilu proporcionalne porazdelitve vodilnih položajev morala dobiti dve podpredsedniški mesti.

Toda poslanci so sklenili, da bodo preprečili imenovanje skrajnodesničarskih kandidatov na vodilna položaja. Namesto običajne potrditve izbrancev – o katerih se parlamentarni klubi dogovorijo vnaprej – v odborih za kulturo in transport, kjer sta se za položaja potegovala pripadnika ITS, so se tokrat odločili za tajno glasovanje. Oba pretendenta skrajne desnice sta izpadla. Če se je Viorica Moisuc iz ksenofobične stranke România Mare še lahko tolažila, da je kolegi morda sploh ne poznajo, pa Luca Romagnoli iz italijanske Fiamma Tricolore ni skrival nezadovoljstva, zato je takoj napovedal »začetek totalne vojne«.

Nenavaden politični manever, ki je skrajni desnici preprečil vzpon do podpredsedniških položajev, bi skoraj potisnil v ozadje zakulisno psihodramo, ki spremlja medstrankarsko barantanje za najuglednejše položaje v odborih. Od osmih predsednikov, ki so ob polovici šestega sklica morali zapustiti položaje, se je z največ grenkobe od stola poslovil vodja zunanjepolitičnega odbora Elmar Brok, nasledil pa ga bo nekdanji poljski pogajalec Jacek Saryusz-Wolski. V najpomembnejšem od 22 parlamentarnih odborov imajo nove članice Unije še tri od skupaj štirih podpredsednikov.

Več o tem si preberite v sobotnem tiskanem Delu.