Skrajneži poskušajo zanetiti etnično nasilje

V kurdski vasi na severu Iraka je eksplodiral tovornjak, naložen z eksplozivom, pri čemer je bilo ubitih najmanj 19, ranjenih pa več kot 30 ljudi. Za napad ni odgovornosti prevzel še nihče.

Objavljeno
10. september 2009 12.48
Ma. J.
Ma. J.
Bagdad - V kurdski vasi na severu Iraka je eksplodiral tovornjak, naložen z eksplozivom, pri čemer je bilo ubitih najmanj 19, ranjenih pa več kot 30 ljudi, med njimi veliko žensk in otrok. V eksploziji je bilo uničenih tudi več hiš, ki so pod seboj pokopale prebivalce, zato se iraška policija boji, da bi število žrtev lahko naraslo. Za napad ni odgovornosti prevzel še nihče, čeprav tuji mediji poročajo, da nosi karakteristike Al Kaide.

Napad se je zgodil v vasi Wardek, ki je od mesta Mosul, v katerem so močno prisotni islamski skrajneži, oddaljena približno 35 kilometrov. Že pred časom so sicer ameriške vojaške sile posvarile, da poskušajo skrajneži na tem območju zanetiti etnične spopade med Kurdi in Arabci. Tarča podobnih napadov so bile namreč tudi druge bližnje vasi. V podobnem napadu na bližnjo vas je bilo tako prejšnji teden ubitih 28 ljudi, varnostne sile pa so na robu neke druge vasi sinoči ubile še enega voznika tovornjaka, preden je ta detoniral eksploziv.