Skrajšanje obtožnice proti Gotovini

Haaško sodišče je od tožilstva zahtevalo, da skrajša obtožnico proti hrvaškim generalom Anteju Gotovini, Ivanu Čermaku in Mladenu Markaču, ki so obtoženi za zločine med operacijo Nevihta.

Objavljeno
21. februar 2007 17.51
Haag - Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je danes od tožilstva zahtevalo, da skrajša obtožnico proti hrvaškim generalom Anteju Gotovini, Ivanu Čermaku in Mladenu Markaču, ki so obtoženi za zločine med operacijo Nevihta. Ta ukrep je sicer sodišče tožilstvu ustno predlagalo že 9. februarja, potem ko je slednje izrazilo pripravljenost, da zmanjša časovni in geografski okvir, na katerega se nanaša sodni pregon obtožencev.

Tožilstvo je tako pristalo, da odstopi od pregona obtožencev zaradi dejanj, storjenih oktobra in novembra leta 1995, ter zaradi dejanj, storjenih na šestih od 20 lokacijah, ki jih zajema obtožnica. Gre za območja občin Kijevo, Lovinac, Polač, Smiličič, Korenica in Udbina.
S skrajšanjem obtožnice naj bi pospešili sodni postopek proti generalom, ki jih obtožnica trenutno bremeni za zločine proti človečnosti in vojne zločine proti srbskim civilistom na širšem območju Knina med in po operaciji Nevihta, od julija do 15. novembra 1995.

Tožilstvo je krajšanju obtožnice sprva nasprotovalo, meneč, da bi s tem nekateri zločini ostali nekaznovani. Vendar obramba generalov ocenjuje, da se z omenjenimi spremembami obseg obtožnice ne bo bistveno zmanjšal.

Sojenje Gotovini, Čermaku in Markaču naj bi se pričelo 7. maja.